Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis ieri să rupă complet ”comuniunea euharistică” cu Patriarhia din Constantinopol, anuntul fiind facut luni seara de către președintele departamentului Patriarhiei Moscovei pentru relațiile externe a bisericii, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, transmite RIA Novosti.

„La întâlnirea Sfântului Sinod a fost luată decizia de a rupe complet comuniunea cu Patriarhia de Constantinopol”, a spus el.

Mitropolitul a subliniat că Biserica Ortodoxă Rusă nu va respecta deciziile Patriarhiei Ecumenice. „Schisma rămâne schisma, liderii schismași rămân conducătorii schismei, iar biserica care, recunoscând schismaticii, a intrat în comuniune cu ei, se exclude astfel din câmpul canonic al bisericii ortodoxe”, a subliniat mitropolitul.

„Acesta este motivul principal pentru care suntem forțați să rupem relațiile cu Patriarhia de Constantinopol care s-a identificat total ca una schismatică”, a concluzionat metropolitul.

„A fost o decizie forțată, dar Sfântul nostru Sinod nu a putut lua o altă decizie, deoarece întreaga logică a acțiunilor recente ale Patriarhiei de la Constantinopol a condus către acest lucru”, a menționat el.

În același timp, mitropolitul și-a exprimat speranța că Constantinopolul își va schimba atitudinea față de acordarea autocefaliei bisericii ucrainene.

Una dintre primele consecințe ale ruperii relațiilor dintre Patriarhia Moscovei și a Constantinopol va fi aceea că credincioșii Bisericii Ortodoxe Ruse nu vor putea să se roage și să primească comuniune în lacasurile de pe Muntele Athos.

Luni, la Minsk a avut loc Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, prezidat de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Kirill. Tema sa principală a fost evaluarea acțiunilor Patriarhiei de la Constantinopol în Ucraina și elaborarea măsurilor de răspuns.

Întrunirea sefilor bisericii ruse vine la scurt timp dupa ce, la 11 octombrie, Sinodul Patriarhiei Ecumenice de la Cnstantinopol a adoptat o serie de decizii care inițiază procedura de acordare a autocefaliei bisericii din Ucraina. Totodata, Constantinopolul a ridicat anatema impusa de Biserica Rusa împotriva ierarhilor ucraineni Filaret si Macarie.

De asemenea, Patriarhia Ecumenică a anunțat anularea decretului vechi de 300 de ani privind transferul mitropoliei Kievului catre Moscova.

La rândul sau, Biserica Rusa din Ucraina a declarat anatema patriarhului Constantinopolului Bartolomeu, menționând că consideră decizia Constantinopolului ca necanonica, un act profund ostil și amestec în treburile bisericii locale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Biserica Rusă rupe relațiile cu Patriarhia Constantinopolului, pe care o declară schismatică

 1. bogdan spune:

  Io-te porcii se cearta si cu Ierarhia Superioara Bisericeasca ! Specie inapoiata si dementa ! Lumea de kkat rusa…

  • Da spune:

   porc e ala care face pacate, adica arunca vorbe despre altii si pe sine nu se smereste.
   E vorba de altceva in acest subiect. Concret, Patriarhia ecumenica nu e superioara ci simbolizeaza capitala ortodoxiei, care capitala a fost de 500 de ani pierduta…In lumea normala orice conducere fuge in exil cand capitala sau cetatea e cucerita de dusmani. Acum avem o capitala ortodoxa a carei conducere e recomandata de evrei (de la accederea la puterea turciei a evreilor in sec 19 al revolutiilor de emancipare evreiasca si antireligioase in tarile europene)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top