dolar rublaMoneda rusă a fost una dintre cele mai neinspirate investiții în 2014, potrivit Bloomberg. Pe piața de mărfuri, cele mai mari pierderi investitorior le-au adus investitiile in petrol brut. Cele mai profitabile s-au dovedit a fi, însa, investitie in cafea. Printre valutele lumii, cel mai bun rezultat l-a înregistrat dolarul american.

Bloomberg a întocmit o listă cu cele mai bune și cele mai proaste investiții de la începutul anului până pe 21 decembrie. Agenția a examinat principalele obiecte de investiții de la valuta, la piețe de capital, creante și piata materiilor prime.

Toate monedele majore ale lumii de la începutul anului au scăzut în raport cu dolarul. Moneda americana s-a consolidat față de euro cu 11%, iar fata de yen cu mai mult de 12%. Ceva mai bine a performat rupia indiană a pierdut fata de dolar doar 2,4%. Pentru comparație, rubla a scăzut cu aproape 45% fata de dolar. Dar chiar și mai proaste au fost rezultatele monedei virtuale Bitcoin. Ea a pierdut în raport cu dolarul 58% de la începutul anului, și  72% față de luna noiembrie 2013.

Pe piața materiilor prime cele mai neinpirate au fost investițiile în petrol – de la începutul anului, țițeiul marca Brent s-a depreciat cu 45%.
pret petrol
În schimb, cafeaua s-a scumpit în 2014 cu 58%, in principal din cauza temerilor privind recolta acestei culturi în principala țara producătoare Brazilia.

Ieftinirea petrolului a avut un impact negativ asupra rezultatelor fondului tranzacționat la bursa din Rusia (Exchange-Traded Fund) Market Vectors Russia Small-Cap ETF. Acesta investește în titluri de valoare ale companiilor rusești mai mici. De la începutul anului, valoarea actiuninilor deținute a scăzut cu 52%.

Principalul indicele al pietei de valori din Rusia – RTS -a pierdut în aceeași perioadă aproape 45%. La mijlocul lunii decembrie, Bloomberg a recunoscut bursa din Rusia drept piata cu cea mai slaba performanta din lume.

În schimb, de la începutul anului, au crescut cu 52% acțiunile First Trust NYSE Arca Biotechnology Index Fund, care a fost recunoscut drept cel mai bun din categoria sa (companii farmaceutice și din domeniul biotehnologiei).

Printre marile companii din SUA a căror capitalizare de piață depaseste 10 miliarde dolari, cel mai mare randament l-a adus producatorul de microprocesoare Skyworks Solutions. Cine a investit 10.000 dolari in actiunile companiei, la sfarsitul anului a castigat 25.630 de dolari. La cealaltă extremă este compania de telecomunicații Sprint. În cazul achiziționării acțiunilor sale în valoare de 10.000 de dolari, pierderea este de 61%.

curs rublaDintre companiile situate în afara SUA, cele mai bune rezultate au fost inregistrate de producătorul de panouri solare Hanergy Thin Film Power Group din Hong Kong. De la început anului, actiunile companiei au crescut cu 249%. Astfel ca, o investitie de 10.000 $ ofera la final de an un venit de 348.922 dolari.

Cel mai slab rezultat l-a aratat compania minieră din AustraliaArrium Limited. Acțiunile sale au scăzut cu 89%. Bloomberg a explicat evolutia negativa prin scăderea bruscă a prețurilor la materiile prime principala categorie a exporturilor australiene.

Pe piața de capital din SUA, cel mai bun rezultat prezinta fondul Vanguard Extended Duration Treasury Index Fund. De la începutul anului, randamentul sau a ajuns la 45%. Fondul investește în obligațiunile pe termen lung ale Trezoreriei SUA, care într-un mediu cu inflație scăzută rămân o țintă atractivă și de încredere pentru investiții.

Cea mai mare performanță negativa a demonstrat AllianceBernstein All Market Real Return Portfolio (-11%). Fondul este activ pe piata creanetlor marilor companii energetice, care au suferit de pe urma scăderii prețului petrolului.

Printre fondurile mutuale (Mutual Equity Fund) cea mai buna performanță a inregistrat Matthews India Fund – de la începutul anului investițiile sale s-au apreciat cu 59%. O astfel de creștere rapidă este legată de entuziasmul investitorilor în legătură cu victorie în alegerile parlamentare din India a lui Narendra Modi, intreprinzator popular în rândul comunității de afaceri locale și internaționale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top