Suma totala a daunelor cerute reciproc de Ucraina si Rusia in cadrul proceselor juridice a ajuns la 100 de miliarde de $, a calculat Bloomberg.
Chiar dacă conflictul din Donbas va fi înghețat, lupta juridica dintre Ucraina și Rusia dimpotrivă, va capata o noua intensitate.
Bloomberg ne amintește că Rusia încearcă să recupereze 3 miliarde $ oferiti lui Viktor Ianukovici în 2013. Procesul respectiv ar putea dura între 18 şi 24 de luni.
La randul sau, Ucraina cere Rusiei plata unor despagubiri pentru anexarea Crimeei. Președintele Ucrainei a declarat la ultima sa mare conferință de presă de luna trecuta ca Ucraina va depune o cerere la Curtea Internațională de la Haga pentru plata unor despagubiri in valoare de 37 miliarde de dolari.
Instrumentarea cazului la Curtea Internațională de Justiție poate dura ani, spune Peter Griffin, de la Slaney Advisors din Londra.
De asemenea, compania energetică de stat Naftogaz din Ucraina a depus la Curtea de Arbitraj de la Stockholm o alta plangere, împotriva Gazprom, în care cere plata a 26 miliarde de dolari, reprezentand sumele achitate în plus pentru livrările de gaze și tranzit. Prima decizie probabil ca va fi pronuntata nu mai devreme de mijlocul acestui an.
În același timp, Naftogaz a angajat avocați şi pentru a solicita daune pentru pierderea activelor din Crimeea.
La randul sau, Gazprom a depus anul trecut o cerere la instanta de arbitraj de la Stockholm, in care pretinde de la Naftogaz plata a 29,2 miliarde de dolari pentru livrările neplătite și refuzul de a importa gaze. Luna trecuta, corportaia a anuntat că Ucraina îi datoreaza în total 32 miliarde $.
De asemenea, proces împotriva Rusiei a declansat si banca de Economii din Ucraina. Institutia cere despagubiri de 15 miliarde de grivne pentru pierderile de active din Crimeea.
Alte cinci dosare de arbitraj au fost depuse de companiile Ukrnafta, PrivatBank pentru Aeroportul Belbek, confiscat de Rusia in Crimeea.
Se afirmă că Rusia a încălcat tratatul bilateral de protectie a investițiilor, semnat cu Ucraina în 1998. La randul sau, Rusia a declarat că nu va participa la procesele de arbitraj cerute de Ucraina.
Potrivit experților, litigiile Ucrainei cu Rusia pot dura ani în sir și costa zeci de milioane de dolari taxe legale.
Şi nu există nicio garanție că, chiar și în cazul unui câștig în instanță, Rusia va plati.
„Ucraina va fi nevoita sa stea la coada, impreuna cu foștii actionari ai Yukos, care au câștigat prin proces despagubiri de 50 miliarde $. Si in cazul lor a fost vrba despre confiscarea ilegală a activelor”, – spune publicația.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
draga ivan, rusia va retroceda crimeea ori se va dezintegra 🙂 asa ca rusia se va dezintegra dupa modelul maretului si invincibilului urss 🙂
nici un ivan nu mai comenteaza, este clar: si trolii rusi au primit ordinul de debarcare a lui putin 🙂