„În timp ce SUA emite tot mai multe pretenții față de Europa și o critică și mai aspru, devine din ce în ce mai clar că Rusia își ratează oportunitatea istorică”, scrie Leonid Bershidsky, pe site-ul Bloomberg.
„Dacă președintele Vladimir Putin nu ar fi transformat Rusia într-un partener lipsit de încredere pentru vecini, el ar fi avut toate șansele de a-și îndeplini visul de a înlocui Statele Unite ca garant al securității europene”.
Donald Trump și alți înalți oficiali din administrația sa caută „ascultarea” Europei în multe domenii, reamintește editoralistul Bloomberg. Numai în această lună, diplomații americani au izbutit deja să ceară partenerilor lor europeni să blocheze proiectul gazoductului Nord Stream 2, să se retragă din acordul privind programul nuclear iranian din 2015 și să restricționeze accesul pe piață pentru companiile chinezești, în special Huawei.
Dacă Europa nu ar fi atât de dependentă de Washington, „oficialii americani ar fi trebuit să-și tempereze cererile și să înceapă să vorbească cu europenii ca cu niște parteneri egali”, susține autorul.
Potrivit lui Bershidsky, sondajele de opinie din țările europene „cheie” au arătat că alegătorii, cândva pro-americani, nu mai au încredere în Statele Unite. Potrivit unui studiu efectuat de DeutschlandTrend, înainte ca Trump să fie ales, mai mult de 50% dintre germani considerau Statele Unite un partener de încredere, acum doar 24% mai au această opinie. În același timp, 35% dintre respondenți au încredere în Rusia și 28% în China.
„În ciuda determinării oficialilor europeni de a păstra rămășițele ordinii mondiale liberale cu rolul de lider pentru SUA, fisurile in cadrul alianței transatlantice sunt evidente”, continua autorul. „Ele au fost una dintre ideile de baza ale Conferinței de la München și s-au manifestat prin faptul că atunci când vicepreședintele american a citit salutul lui Trump, în loc de aplauze în sala s-a asternut o tăcere lungă”.
Europa are nevoie de o „contragreutate” la influența americana. „În mod ideal, UE ar trebui să fie capabilă nu numai să se apere din punct de vedere economic (pentru a rezista sancțiunilor SUA atunci când este în interesul european), ci și sa garanteze pacea în regiunile învecinate: în Balcani, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și spațiul post-sovietic – de asemenea, sa suprime amenințarea teroristă din partea unor organizații precum ISISI – spune textul.
„Acum, Alianța Nord-Atlantică îndeplinește aceste funcții, dar din motive istorice și din cauza politicii SUA, ea este mai concentrată asupra amenințării ipotetice rusești”.
Independența economică și militară a Europei este departe, dar există opțiunea de apropiere de China sau de Rusia, ultima fiind mai apropiată din punct de vedere cultural, crede Bershidsky. Observatorul reamintește că, de la epoca lui Gorbaciov încoace, Moscova a oferit Europei o „nouă arhitectură de securitate”, cu reducerea influenței NATO și extinderea rolului OSCE. La Conferința de la München, ministrul rus de externe a cerut din nou cooperare ruso-europeană mai strânsă în domeniul economiei și securității.
Și totuși, în ciuda „avantajelor geopolitice evidente” ale alianței cu Rusia, ăn Europa despre asta vorbesc doar „forțe politice marginale”, spune Bershidsky. „Apelurile lui Lavrov la München nu au găsit un răspuns”.
Potrivit observatorului, motivul este simplu: UE este „bazată pe valori și reguli” și nu are încredere în liderii autoritari.
„În anii 1990, când Rusia a încercat să adopte valorile și regulile europene, era prea slabă pentru a fi luata în considerare”, se spune în articol. – Până în momentul în care Medvedev, la Berlin, se plangea ca mai bogata și puternica Rusie este absenta în arhitectura europeană de securitate, țara sa era deja ferm condusa de pe poziție de autoritarism, cu fraudă electorală, sistem judecătoresc marioneta și creșterea cenzurii în mass-media. Ea nu putea fi un garant al securitatii, deoarece era un potențial prădător. Atacurile lui Putin împotriva Ucrainei în 2014 au confirmat acest lucru și au întărit hotărârea liderilor europeni de a rămâne sub umbrela americană de securitate, care era atât de potrivită pentru a descuraja Rusia”.
Potrivit lui Bershidsky, Putin „de două ori si-a facut singur un deserviciu”: în primul rând, „prin desființarea instituțiilor ruse (democratice) din punctul de vedere european” și apoi „prin atacarea Ucrainei”.
Potrivit observatorului, liderii europeni erau gata să „tolereze Rusia autoritaristă, însă niciodata nu i-ar fi incredintat rolul de a contrabalansare a SUA”. Pentru a merita o astfel de încredere, Rusia ar trebui „să aiba o atitudine serioasă față de instituțiile democratice”.
„O Rusie democratică nu ar fi invadat Crimeea”, continua autorul articolului. În plus, potrivit lui, „schimbarea regulată a conducerii” este o mai bună garanție a continuității politice decât autoritarismul. „Este mai ușor pentru europeni să spere că, după Trump, SUA vor reveni la normal, decât să se gândeasc la alternativa rusă”, se spune în text.
Dacă Rusia ar fi fost „democratică”, epoca lui Trump era o „ocazie unică” pentru ca ea să schimbe sistemul european de securitate, subliniază observatorul.
Din punct de vedere european, proiectul unei alianțe cu Rusia nu numai că l-ar fi trimis la plimbare pe Trump, ci ar fi asigurat ca și alți lideri americani vor trata Europa mai respectuos. Dar o Rusie nedemocratică este inutilă pentru Europa. În cel mai rău caz este periculoasă, în cel mai bun caz – imprevizibilă. În loc să lucreze cu răbdare la europenizarea Rusiei, Putin a mers în direcția opusă, iar șansa care pică o singură dată în viața a fost ratata”, susține Bershidsky.
Potrivit editorialistului Bloomberg, chiar dacă Rusia „se transformă în democrație” după Putin, nu va mai avea ocazia să înlocuiască SUA “.
„Până atunci Europa va găsi alte modalități de a nu mai depinde de Statele Unite – sau din contra, va deveni și dependentă, cedând în fața pretențiilor lui Trump”.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Tov bershidsky, esti beat crita
Iti lipseste clar o spita
Hai, pune mana pe’o undita
Si prinde’l pe tar, pe ulita
Kremlinul de la cap se’mpute
Eructeaza si irupe
Nimiceste tari si trupe
Taru’i leprozat de bube
Rusia’i cancerizata
De o clica blestemata
Pana cand nu va cadea
Vai de pace, vai de ea !
Pai, impotriva cui ar trebui Rusia sa apere Europa? Da’ Statele Unite de cine ne apara?
Dusmani inventati, boli inventate, un sistem bolnav. Nu la noi e marea coruptie. Ci acolo, la varful celor ce inventeaza catastrofe, Rusia si SUA.
🙂 rusia liderul europei? poate in topul consumului de vodca… o sa iau articolul bloomberg ca pe o gluma de 1 aprilie.
Ma lasati-o dracului de bautura si nu mai scrieti cand sunteti beti critza ca se rad si CURcile de prostiile pe care le debitati!
Individul asta ce posteaza pt Bloomberd dupa nume clar rus,crede ca Europa s-ar fi putut baza pe Porcie pt securitate si alte bazaconii ! Desigur ca el traieste in alta lume… Europa cel putin jumatete din ea stie f f bine ce inseamna „securitatea” adusa de la Rasarit ! In nici un caz si sub nici o forma Europa nu ar fi cerut sau avut nevoie de o umbrela de securitate de la kremlin ! In primul rand pt ca pseudotara de la rasarit nu are economie nu are democratie nu are cunoastere . Si daca prin absurd le-ar fi avut ele nu erau necesare Europei Civilizate caci nu ar fi existat nici un potential adversar militar de care sa se fi temut in acea situatie . In fapt singurii din Europa ce au reprezentat un real pericol dupa WW2 pt alte natiuni au fost godacii . Asta stie si Grivei…