Președintele rus Vladimir Putin neagă iritat acuzațiile de implicare a spionilor GRU în tentativa de asasinat pe teritoriul britanic, precum și în organizarea atacurilor cibernetice în străinătate. Dar, în spatele refuzului său de a recunoaște implicarea spionilor rusi în atacyrile mentionate se ascunde îngrijorarea lui Putin fata de seria de esecuri ridicole ale ofiterilor serviciului secret militar GRU, scrie Bloomberg.
Acuzațiile recente din partea Olandei, Marii Britanii și Statelor Unite că agenții GRU au fost prinși în flagrant încearcând să spargă unul din organele ONU ar putea declanșa impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Un comentator al televiziunii rusești Rossia 1, controlată cu strictețe de Kremlin, a criticat eșecurile ofițeriilor de informații „incompetenți” și a spus că „întreaga lume râde acum de noi”.
”În timp ce țările occidentale adesea văd Rusia ca pe un inamic puternic, este foarte neplăcut când parem niste glume”, a declarat analistul politic Dmitri Nekrasov, pe postul de televiziune ”Rossia 1”.
Chiar și înainte de ultimele acuzații occidentale, Putin își demonstrase deja iritarea fata de activitatea spionilor săi. El a făcut un comentariu foarte acid, în acord cu opinia șefului Serviciului de Informații Externe (SVR) Serghei Narîșkin, al cărui serviciu este în mod tradițional în competitie cu GRU, care a spus că atacul efectuat la Salisbury este atat de neprofesionist, încât pur și simplu este imposibil șă aiba ca autori agenți ruși.
„Putin știe că a fost compromis de propriile servicii speciale”, a declarat pentru Bloomberg fostul agent KGB Alexei Kondaurov. „Reacțiile sale emoționale publice vorbesc de la sine: este îngrijorat, furios și anxios”, a adăugat el.
Unii analiști cred că ultimele dezvăluiri ale operațiunilor GRU nu vorbesc atât despre incompetența rusă, cât despre dorinta Kremlinului de a trimite un semnal privind disponibilitate de a acționa în aceasta directie. Alții sugerează că acesta este prețul pe care Rusia este dispusă să-l plătească pentru programul sau agresiv de siponaj. Încercarea de a sparge, in aprilie, rețeaua de calculatoare de la Haga a Organizației ONU pentru Interzicerea Armelor Chimice, care taman atunci cerceta dovezile cu privire la implicarea Moscovei în atacul chimic de la Salisbury, împinge Statele Unite și Uniunea Europeană la introducerea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei.
De asemenea, operațiunea rusească a oferit serviciului de informatii olandez mai multe dovezi în cadrul unei investigații mai ample prvind atacurile hackerilor ruși. După examinarea datelor computerelor confiscate de la agentii GRU, s-a observat că spionii rusi au pătruns în rețele Wi-Fi din Malaezia și Elveția atunci când Comitetul Internațional Olimpic se întrunea în aceste țări pentru a discuta despre scandalul dopajului.
„Profesioniștii ar avea grijă de curățarea datelor de pe calculatoare”, a declarat Mark Galeotti, expert în Rusia la Institutul de Relații Internaționale din Praga.
Olanda a folosit datele extrase din calculatoarele confiscate pentru a acuza GRU-ul ca a încercat să submineze ancheta privind doborârea aeronavei Boeing 777 în estul Ucrainei în 2014.
Cu toate acestea, în ciuda umilinței, nu există niciun indiciu că Rusia are de gand sa se retragă în confruntarea sa cu Occidentul sau va reduce operațiunile de spionaj.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Ce vrei d-le ?! Niste godaci…
Noi radem de ani de zile,va stim ce natie de brute vodcare sunteti,deh sangele de mongol turbat isi spune cuvantul.