daune economiceAfectată de șocul scăderii prețului petrolului și din cauza accesului limitat la piețele financiare internaționale, Rusia are de făcut un drum lung pentru recuperare, concluzionează Banca Mondială (BM) în raportul său privind economia rusă, scrie „Vedomosti”.

Moscova continuă să fie dependentă de piața petrolului, care determină scenariile sale de comportament. O creștere rapidă a prețurilor la petrol nu va exista, chiar dacă perioada lor de scadere continua aparent a trecut, afirma analisti BM.

În prognoza de baza, pretul petrolului în 2018 va fi puțin peste 50 $ / baril.

Ridicarea sancțiunilor va avea efect de sprijinire a economiei, dar acesta nu va fi de lungă durata. În scenariul de bază, Banca Mondială estimeaza că sancțiunile vor fi ridicate în 2018: acest lucru va duce la accelerarea creșterii economice în Rusia, în 2018, până la 1,8%, în ciuda creșterii prețului petrolului. Cu toate acestea, efectul va fi limitat numai la un an, cred analiștii Băncii Mondiale.

Astfel, în cazul în care sancțiunile vor fi anulate în 2017, având acelasi preț la petrol,  economia va crește cu 1,1% și cu 2% datorită creșterii investițiilor. Dar, anul urmator, creșterea va încetini până la 1,7%. „Acest lucru se explica prin faptul că majorarea în sine a economiei ruse este limitată, daca nu se fac reforme structurale”, – a declarat economistul-sef al Bancii Mondiale în Rusia, Birgit Hunsley.coada moscova_alegeri Republica Moldova

Dar, înainte de alegerile prezidențiale din 2018 nu se așteapta reforme: acest lucru va avea un impact negativ asupra ratei de creștere în următorii câțiva ani și va accentua sărăcirea populatiei. În 2016, numărul de săraci din Rusia va crește în toate variantele de prognoză, chiar și în cele optimiste. Anul trecut, pragul de sărăcie a fost trecut de 3,1 milioane de ruși. În acest an, numărul de săraci ar putea sa creasca cu înă un milion și va depăși 20 de milioane. Această saracire va anula progresele din ultimii 10 ani și va fi cea mai semnificativa de la sfârșitul anilor 1990, spune Banca Mondială.

Bugetul dependent de petrol nu poate efectua politici anticiclice și sa susțina veniturile populației: singura sursă de reducere a sărăciei este creșterea economică, conchide Hunsley.

Totodata, observa experții BM, companiile nu au fost în măsură să profite de avantajul competitiv al deprecierii rublei. O diversificare a exporturilor nu s-a produs. Pentru a beneficia de avantajul prețului pe piețele mondiale este nevoie de investiții pentru introducerea de noi tehnologii, extinderea producției, îmbunătățirea calității, toate acestea necesită intrări mari și susținute de capital. În schimb, cele mai multe decizii de investiții nu sunt influențate de ideea ajustarii prețurilor sau  sprijinului de stat pentru anumite industrii, ci sunt luate din dorința îmbunătățirii climatului de afaceri. „Nici investitorii straini si nici cei locali nu sunt încă suficient de încrezatori în perspectivele economiei ruse”, – spune Banca Mondială.

De altfel, încetinirea investițiilor în Rusia a început încă din 2013, chiar înainte de sancțiuni și de scăderea prețurilor la petrol. Sancțiunile nu au influențat foarte mult percepția investitorilor cu privire la perspectivele pe termen lung ale economiei ruse, a declarat Natalia Orlova de la Alfa Bank. Motivele pentru încetinirea ritmului de creștere a investițiilor sunt problemele structurale ale economiei, confirma Orlova concluziile Bancii Mondiale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (7 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to BM: Nici anularea sancțiunilor nu mai poate salva economia rusă

 1. yehudy spune:

  putin este terminat, asa ca hai sa facem o bursa a pariurilor: cand va disparea putin si averea lui 🙂 eu spun ca se va intampla in 2017!
  hai, fratilor, dat-va cu parerea 🙂 daca sunt mai multe opinii privind anul, incepem sa defenim perioada anului 🙂

  hai la joc 🙂

  • Gogu spune:

   Poti sa pui matale oricare an vrei. Intrebarea este alta: CARE ECONOMIE RUSEASCA? Pai ce mai produc astia, daca tarile baltice si Ucraina produceau 90% produse electronice in fosta URSS? In teritoriul de astazi al Rusiei se producea in principal otel, si produse din otel, respectiv camioane, si locomotive. In rest, mai nimic. Deci in Rusia, kanci economie. Chiar daca mai creste pretul petrolului, pib-ul tot la pamant va fi. Doar vreun tampit de rus sa faca pariu cu matale, ca el nu stie ca este destept cine propune pariul, iar rusul cqre il face, este pp, adica perdant prost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top