aurul romanieiÎn timpul Primului Război Mondial, România a trimis la Moscova tezaurul ţării, pentru siguranţă şi păstrare, care conţinea peste 93 de tone de aur, documente importante şi titluri de valoare. Din acesta, ţara a recuperat doar 33 de kilograme de aur, printre care şi Cloşca cu puii de aur.

Dosarul este păstrat sub cheie, în seiful Băncii Naţionale a României.

După 100 de ani de la transferul Tezaurului la Moscova, România nu a renunţat la recuperarea acestuia, însă, deşi a făcut numeroase demersuri în acest sens, de la Kremlin vin doar răspunsuri evazive, a declarat vineri consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, la Digi 24.

„Comisia româno-rusă funcţionează (constituită în 2003 – n.r.), chiar dacă nu s-a întâlnit de mai mult timp şi un consilier al guvernatorului din Banca Naţională, Cristian Păunescu, face parte din această comisie care este coordonată de Ministerul de Externe. De discutat nu prea mai este nimic pentru că aici este vorba de o creanţă, cum se spune, în drept, certă şi exigibilă, iar această creanţă nu este pusă în discuţie, mai ales că Banca Naţională are un dosar cu acte originale în care se prevede clar ce s-a dat, ce a ajuns, ce a fost primit. Ambasadorul Franţei a fost gajant, a şi semnat de exactitatea datelor înscrise. Acest dosar original este considerat atât de important pentru că este o parte din averea ţării. România, încă dinainte de 1989, tot ridică la Moscova această problemă, dar de acolo nu vine niciodată niciun răspuns sau răspunsuri evazive”, a explicat Vasilescu.

Trenul Tezaurului

Trenul care a transportat aurul României în Rusia

El a spus că Tezaurul conţinea, pe lângă aurul BNR, şi documente, arhive întregi, bijuteriile familiei regale, bijuteriile multor familii boiereşti.

Cât despre şansele ca România să recupereze acest tezaur, oficialul BNR spune că speră măcar ca acesta să nu fie uitat. „Banca Naţională îşi doreşte ca această realitate, o creanţă pe care România o are faţă de Rusia la nivelul de 92 de tone de aur din Banca Naţională să rămână vie în conştiinţa populaţiei acestei ţări şi în memoria afectivă”, a spus Adrian Vasilescu.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca ţara noastră să apeleze la o instanţă internaţională pentru recuperarea acestei creanţe, oficialul spune că un astfel de demers ar trebui făcut doar dacă reuşita este sigură.

vasilescu„Chiar dacă avem dovezi, se spune că în diplomaţie se foloseşte foarte bine un proverb: „Când un bărbat cere mâna unei doamne pentru căsătorie, o face numai când ştie sigur că răspunsul va fi DA’. În diplomaţie se practică această idee. Dacă nu ştim sigur că răspunsul va fi da, fie al unei instanţe de judecată, fie al unui for internaţional, nu are sens să deschidem şi să ne întoarcem de acolo învinşi”, a adăugat Adrian Vasilescu.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to BNR: „România nu a renunţat la cele 93 tone de aur deţinute de Moscova”

  1. didi spune:

    hahaha, deci mosulica nu vrea neaparat recuperarea a 92 sau 93 de tone de aur (nu s-a hotarat) dar vrea macar sa nu uitam de creanta… un fel de sa nu uiti, darie… penibil. hai cu actele originale la curtea europeana de justitie, hai la onu, la tribunalul filiasi, la curtea de arbitraj de la washington, habar n-am unde, dar hai sa facem ceva in afara de negocieri sterile cu hotii.
    in speranta ca ne dau aia aurul de bunavoie o sa murim cu dreptatea in mana. e vorba de rusi, ce naiba????? (ma mir doar ca s-au gandit cretinii de guvernanti romani sa depuna aurul tocmai in rusia).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top