Washingtonul susține că doar Statele Unite au respectat Tratatul privind eliminarea armelor nucleare intremediare (cu rază medie și scurta de actiune – INF), iar documentul în sine este depășit.

„Să ne uităm mai întâi la situația reală. Tratatul a fost încălcat, tratatul a expirat, iel nu acoperă în mod absolut toate părțile interesate“ – a declarat marți seara John Bolton, consilierul de securitate națională al președintelui SUA, la o conferință de presă la sediul central al „Interfax“.

„Dacă ținem cont doar acest punct de vedere, atunci numai o țară și-a îndeplinit toate obligațiile în temeiul Tratatului INF”, a spus Bolton, referindu-se la Statele Unite.

În același timp, retragerea SUA din Tratatul INF nu reprezintă o amenințare.

„De fapt, rachetele balistice rusești se află deja în Europa, amenințarea nu este reprezentată de retragerea SUA din acest tratat, ci de prezența rachetelor rusești pe teritoriul european”, a reamintit Bolton la conferința de presă de la Moscova.

Tratatul INF nu ia în considerare noua realitate strategică, a adăugat oficialul american.

„În prezent, există o nouă realitate strategică și sunt necesare noi necesități, noi cerințe care nu fac parte din prevederile tratatului existent”, a spus Bolton despre INF. „În ceea ce privește această nouă situație creată, situația strategica, aceasta îi îngrijorează în mod egal și pe ruși și pe noi”.

Cu toate acestea, Statele Unite sunt încă departe de decizia de a desfasura noi rachete în Europa în legătură cu intenția de a se retrage din tratat, a mai spus el. „…Decizia noastră este legată de încălcările care, în opinia noastră, au fost făcute de Federația Rusă…Știm că Rusia nu este de acord cu această poziție”, a adăugat el.

În același timp, Bolton este convins că retragerea SUA din Tratatul INF nu va distruge stabilitatea globală, așa cum nu a distrus nici ieșirea din Tratatul ABM (Tratatul privin reducerea rachetelor antibalistice).

În timpul conferinței de presă, el a amintit glumele schimbate între părți în 2001 cu privire la Tratatul ABM. Potrivit lui Bolton, reprezentanții mass-media spuneau totdeauna despre Tratatul ABM că este „piatra de temelie a stabilității în Europa și în întreaga lume”.
Consilierul președintelui Statelor Unite a observat că: „totuși, nimic nu s-a întâmplat (dupa retragerea SUA din tratat, in 2002 – n.r.). Același lucru se poate spune și despre Tratatul INF”, a spus Bolton.

Tratatul INF presupune renunțarea la producția, testarea și desfășurarea rachetelor balistice și terestre de croazieră cu rază medie (de la 1.000 la 5.500 km) și scurtă (de la 500 la 1.000 km).

Anterior, NATO a declarat că este îngrijorată de caracteristicile rachetei de croazieră 9M729 a complexului Iskander.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Bolton: Retragerea SUA din Tratatul INF nu este o amenințare, spre deosebire de rachetele rusești deja desfășurate în Europa

  1. bogdan spune:

    Bravo USA ! Porku’ sovietic nu intelege decat de ciomag ! Mai ales daca-i mare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top