Donald Trump încearcă să normalizeze relațiile cu Moscova, însă dacă Rusia decide să continue aventura în Venezuela, acest lucru nu va contribui la reconciliere, a declarat John Bolton într-un interviu acordat Bloomberg. Potrivit lui Bolton, Maduro se menține la putere doar datorta sprijinului Cubei, în timp ce Moscova și China se tem pentru investițiile din Venezuela și împrumuturile acordate autorităților de la Caracas.

Bolton a reamintit că în Venezuela trăiesc 40.000-45.000 de americani și ar fi o „mare greșeală” pentru Caracas să le facă rău. De asemenea, el a avertizat autoritățile venezuelene împotriva oricărei acțiuni dure împotriva opoziției.

Statele Unite îl sprijină deschis pe liderul opoziției venezuelene Juan Guaido și încearcă să facă presiuni asupra lui Nicolas Maduro și a Cubei cu ajutorul sancțiunilor. „Dacă am fi avut o baghetă magică și eliminam cubanezii din Venezuela, Maduro ar fi căzut imediat”, a spus Bolton.

După cum notează Bloomberg, Rusia a trimis două aeronave cu echipament militar și tehnica de razboi în Venezuela, act caracterizat de vicepreședintele american Mike Pence drept „provocare nedorită”. Rusia a răspuns că forțele sale vor rămâne acolo atâta timp cât este necesar.

Potrivit lui Bolton, consilierii de securitate națională ai Trump s-au aflat la Moscova și au discutat despre participarea Rusiei la evenimentele din Venezuela. El a asigurat că Trump dorește să îmbunătățească relațiile cu Rusia, dar a precizat că „aventurismul în Venezuela nu va contribui la acest lucru”. Bolton a remarcat că Rusia și China cauta sa se „reasigure”: „Cred că acest lucru arată că se tem pentru împrumuturile și investițiile, de vreme ce îl susțin în mod neechivoc pe Maduro”.

Statele Unite au impus noi sancțiuni împotriva Băncii Centrale a Venezuelei, iar Bolton nu a îndrăznit să prezică cât de curând va cădea regimul lui Maduro: El observă că înainte Caracasul reușea întotdeauna să facă față opoziției, dar de data aceasta nu a putut s-o zdrobească sau s-o divizeze.

Cu toate acestea, după cum notează autorul articolului, ofiterii venezueleni de rang înalt nu se opun lui Maduro, după cum au prezis oficialii americani. Cu toate acestea, potrivit lui Bolton, Guaido se bucură de sprijin larg în rândul soldaților obișnuiți, motiv pentru care Maduro se teme să ordone arestarea opozanților.

SUA au declarat în repetate rânduri că au în vedere toate opțiunile de influențare a Venezuelei. Și Bolton a confirmat că există câteva linii roșii, a căror încălcare va provoca un răspuns mai dur din partea Washingtonului, notează Bloomberg.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Bolton: Trump vrea normalizarea relațiilor cu rușii, dar aventura lor în Venezuela nu contribuie la acest lucru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top