Bomba cu CO2 a Rusiei

4:27 pm, 1 august 2019 • de Niciun comentariu

Rusia are 1,3 miliarde de hectare de pădure, un potențial enorm de reglare a climei – dacă este folosit corect. Dacă nu este folosit corect, atunci Rusia se poate transforma într-o bombă cu CO2 colosală, mai ales având în vedere topirea permafrostului, a solurilor înghetate.

”Sarcina conservarii pădurilor este pur și simplu una gigantică. Dar pentru politicienii care gândesc pe termen scurt, nu este deloc interesanta”, susține profesorul Johann Georg Goldammer, expert în incendii de la Societatea de Chimie, Biogeochimie Max Planck, specializată în cercetarea în domeniul pădurilor, director al Centrului global de monitorizare a incendiilor și liderul echipei de specialiști ONU privind focul forestier al ONU-FAO, într-un interviu exclusiv pentru Deutsche Welle.

Potrivit acestuia, în fiecare an, în întreaga lume ard între 300 și 600 de milioane de hectare de pădure. Aceste incendii provoacă daune directe asupra proprietății și sănătății umane, dar sunt mult mai periculoase pentru umanitate pe termen lung. Potrivit profesorului german, ele intensifică transformarile mediului: „Întrebarea nu este nici măcar filozofică, ci destul de pragmatică: suntem capabili să oprim această transformare?”

Incendiile forestiere mari au avut loc cu regularitate și înainte. „În 1925, smogul a stat câteva săptămâni, acoperind, dacă nu mă înșel, aproape 2 milioane de kilometri pătrați pe teritoriul Rusiei”, își amintește Goldammer.

„Uneori, linia dintre un incendiu benefic și unul care va provoca pagube este foarte subțire”, explică profesorul din Freiburg. El consideră că practica internațională actuală de stingere a incendiilor este învechita.

Pădurile de conifere afectate de incendiile din nordul Siberiei de Est vor avea nevoie de cel puțin 100 de ani pentru a se recupera complet.

„Taigaua arde, iar principala problemă, pentru care oamenii de știință și ecologiștii sună alarma, este că în nord pădurile se refca într-o perioada foarte lungă de timp. Dacă un copac adult crește în sudul Siberiei în 60-70 de ani, în nordul regiunii pentru acest lucru necesită cel puțin 100 de ani „, a declarat pentru TASS Alexander Briuhanov, cercetător la Institutul Forestier VN ”Sukachev”

Potrivit acestuia, din cauza climatului rece, plantele au un sezon mai scurt de creștere. Astfel, creșterile anuale în taigaua de nord sunt mici și este nevoie de timp pentru a compensa pierderile.

Taigaua siberiană estică se caracterizează printr-o varietate de floră. Cresc multe specii de plante, unele dintre ele aparțin unor specii limitate ca raspindire teritoriala. Flora taigalei din estul siberian este adaptată pentru a rezista atât la temperaturi foarte ridicate, cât și la cele extrem de scăzute.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top