Istoricul si publicistul rus Boris Akunin sustine ca terorismul infloreste in societatile care nu au incredere in autoritati pentru ca autoritatile sunt suspcioase cu societatea.
Redam mai jos o parte din text.
„În tragedia franceză, la care am fost martori in direct, serviciile de informații s-au dovedit a fi oarecum stapane pe situatie. Insa cu adevarat la mare inaltime a fost societatea franceză. A arătat solidaritate, capacitatea de mobilizare și unitate. Teroristii nu au reusit sa scapedatorita vigilenței oamenilor obișnuiți.
Am suferit impreuna cu francezii pentru victimele civile şi mă bucur că fanaticii au fost „dezamorsati” atat de repede. Dar in timp ce scriu nu ma gandesc la Franța, ci la Rusia. Și ma ingrijorez.
Avem o țară diferita. Absolut diferita. Dacă vorbim despre lupta împotriva terorismului, cel mai mare pericol constă în faptul că publicul nu are încredere în serviciile de securitate, iar agențiile de informații nu au incredere in societate.
Spuneti-mi, dacă comportamentul unei persoane vi se pare un pic suspect, veti suna la FSB sau nu?
Acest „un pic” are importanta mare. Dacă e doar „un pic” – atunci sigur nimeni nu va suna.
Din pacate, agentiile noastre de informații au o reputație proastă. Și dacă faci o greșeală, interpretezi gresit gesturile unui om, poti implica o persoană nevinovată într-o poveste foarte urâtă.
Noi nu-i credem pe cei care în virtutea meseriei sunt obligati să ne protejeze. Pentru că știm că ei nu lucreaza spre binele nostru; au propriile legi, iar noi, societatea, nu avem niciun control asupra lor.
Nu există niciun pic de încredere. Când ni se spune că au prins un terorist, mereu exista o îndoială: Nu mint? Și dacă în mod deliberat, pentru a raporta sefilor, au prins un amarat nevinovat?
Apoi, mai avem o unitate uriasa care se ocupa de combaterea extremismului, dar care, in realitate nu face altceva decat sa spioneze opoziția, care nu are nicio legatura cu terorismul.
Pentru a învinge terorismul avem nevoie de o consolidare a societății. Trebuie să avem încredere în instituțiile publice. Fără ajutorul nostru, ele nu vor putea face față.
Dar ca sa putem avea incredere in autoritati, trebuie sa avem deputați adevarati, capabili sa efectueze investigații parlamentare despre activitatea serviciilor de informatii; mass-media care sa nu se teama de autorități; avem nevoie de judecatori care sa nu reproduca automat deciziile dictate de procurori.
Pe scurt, pentru a invinge terorismul avem nevoie de o democrație reala.”
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.