Boris Grebenshikov„Din povestile pe care le-am auzit în acest an îmi amintesc următoarea: se pare că, marele compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski nu a fost întotdeauna considerat mare compozitor în Rusia. Până în ziua în care a împlinit 40 ani, mulți colegi din așa-numitele cercuri muzicale progresivedin Rusia spuneau despre unul dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii ca este un renegat” şi „un vandut școlii muzicale occidentale”, scrie cunoscutul muzician rus Boris Grebenshikov.

Trebuie să avem în vedere faptul că pana la 40 de ani Ceaikovski a compus patru simfonii, şase concerte,  cinci opere, printre care Evgheni Oneghin” și Lacul lebedelor”. Dar „somităţile” naționaliste din domeniul muzicii afirmau ca în studiul muzicii, compozitorii ruși nu au nevoie de Occident.

Totul s-a schimbat în 1880, pe 8 iunie, cand într-un discurs la o reuniune a Societatii Ruse de Literatura, Fiodor Dostoievski a amintit apelul profetic al lui ALexandr Pușkin la unitate universala cu Occidentul„, spune Boris Grebenshikov.
În acest discurs Dostoievski a vorbit despre locul poporului rus aflat în familia europeană a națiunilor„.

Citez:
Căci ce este puterea spiritului național rus daca nu dorinta, în cele din urmă, spre universalitate și umanitate? Spre o reuniune umana generala cu toate semințiile rasei ariene?
Da, destinul omului rus este incontestabil european și mondial.
Pentru un rus adevarat, Europa și destinul marelui trib arian este la fel de draga ca Rusia însăși, precum ţara şi moștenirea natală, pentru că destinul nostru este universalitatea, şi nu prin sabie, ci prin puterea frăției și aspirației noastră spre reunirea general umana„.

Cuvintele lui Dostoievski au schimbat brusc atitudinea în Rusia fata de marele Ceaikovski, scrie Grebenshikov. Oamenii şi-au dat seama că fericirea nu este în ruperea cu tradiția europeană ci, dimpotrivă, într-o stăpânire perfectă a tradiției europene și capacitatea de a crea ceva unic, rusesc, plecand de la aceasta.

Curând împaratul Rusiei Alexandru al III-lea i-a conferit lui Ceaikovski Ordinul Sf. Vladimir și o audiență personala.
După recunoașterea imperiala, Ceaikovski aproape instantaneu a devenit principalul compozitor rus, incheie Grebenshikov.

Boris Grebenshikov a fost fondatorul legendarei trupe de rock underground din URSS – Aquarium.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Boris Grebenshikov: Ceaikovski, un renegat în propria ţară

  1. bogdan spune:

    Si eu care tocmai zilele astea citesc „Crima si pedeapsa”.Cum oi fi dat peste articolul asta!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top