Cu puțin timp înainte de Crăciun, partidul președintelui rus Vladimir Putin – „Rusia Unită” – a semnat un Acord de cooperare cu Partidul Libertății din Austria (Freiheitliche Partei Österreichs – FPO). Agenția rusă de știri TASS a anunțat cu acest prilej că cele două părți intenționează să organizeze consultări comune și schimb de informații cu privire la probleme de actualitate.

„Această știre ne-a amintit de timpurile sovietice – spune în articolul de pe site-ul Focus, ziaristul Boris Raytshuster. Cu toate acestea, spre deosebire de epoca Brejnev, acum Moscova nu coopereaza cu stânga, ci cu partidele populiste de dreapta”.

„Acordul semnat de partidul Kremlinului și FPO este una dintre puținele dovezi ieșite la suprafață a fenomenului pe care Occidentul de mult timp îl pierde din vedere, – spune Raytshuster. – Este vorba despre rețeaua de partide populiste de dreapat pe care o creaza Moscova. Acesta acoperă întregul spectru al partidelor europene, începând cu FPO, „Frontul Național” din Franța, „Alternativa pentru Germania” (Alternative für Deutschland / AfD), Partidul Național-Democrat al Germaniei, „PEGIDA”,  partidul „Jobbik”, din Ungaria și „Forță Nouă” cu „Liga Nordului” din Italia.

„Moscova încearcă să țină totul secret – la fel ca în perioada sovietică. Dar foarte multe dovezi care apar la suprafață ne spun ca este doar vârful aisbergului”, -sustine Raytshuster. Autorul se referă la împrumutul oferit de una dintre băncile ruse „Frontului National” al lui Marine Le Pen.

„Trebuie să ne întrebam și de ce AfD a schimbat dintr-o dată cursul sau si a imbratisat retorica pro-Kremlin. Cu toate că nu există dovezi concludente, urmele donațiilor de milioane primite de partid duc la Moscova”, – afirma autorul.

Conform unui studiu realizat de centrul analitic al centrului Political Capital, realizat în 2014, din cele 24 cele mai influente partide europene de dreapta, 15 susțin deschis poziția pro-Krmelin și se concentreaza pe un singur curs – sub îndrumarea Moscovei în afara UE.

Prima dată, nouă alianță a Moscovei s-a făcut simțită în timpul conflictului din Ucraina: în martie 2014, Putin a invitat mai mult de 50 de politicieni din UE, în calitate de „observatori electorali” la referendumul ilegal din Crimeea. „În afară de patru reprezentanți ai Partidului de Stânga din Germania, toți ceilați „observatori” au reprezentat populistii de dreapta europeni.

Unul dintre firele din rețea este Centrul Cooperarii Continentale de la Munchen. În mod oficial, această organizație non-guvernamentală proclamă ca scop „eliberarea Europei de hegemonia americană” și oprirea ”înlocuirii populației europene native cu popoare non-europene”.

Fără probleme financiare, organizația are stabilite relații strânse cu Moscova – șeful  ei este Iuri Köfner, președintele Mișcării Eurasiatice fondate de Alexander Dughin, unul dintre ideologilor naționalismului rusesc. Dughin, un dușman declarat al  Europei – este invitat frecvent la evenimentele oficiale ale Kremlinului și a televiziunilor ruse. El a recunoscut public ca: „În Europa, noi suntem sprijiniți de o putrenica coloana a cincea pro-rusă”.

Dughin colaboreaza cu un personaj care este considerat finanțatorul „rețelei de dreapta” în Europa – Konstantin Malofeev. „Oligarhul ortodox” nu ascunde scopurile sale: o Uniune Eurasiatica de state condusa de Rusia, unde Biserica Ortodoxă va fi paznicul ordinii morale. La invitația lui Malofeev, la Moscova, a venit in vizita unul dintre liderii AfD, Alexander Gauland. Iar organizația de tineret a AfD cooperează cu mișcarea de tineret pro-Kremlin din Rusia.

Potrivit analistilor, Putin are două motive principale pentru a coopera cu partidele de extrema dreaptă: În primul rând, această cooperare îl ajută în încercările sale de a diviza UE. În al doilea rand, în ciuda faptului că mulți stângiști europeni cred in mod eronat ca Putin este ”omul lor”, șeful Kremlinului reprezinta in fapt dreapta naționalista și imperialista – sustine filosoful francez de origine rusă Michel Eltchaninoff în cartea sa „În capul lui Putin„.

„Chiar dacă Putin nu este în spatele succesului dreptei populiste din Europa, el contribuie cu siguranță la acest succes și are la dispoziție o varietate de mijloace pentru a o sprijini,” – spune Raytshuster. Autorul aminteste că guvernul german are temeri legate de o intervenție activă a Rusiei în campania electorală din Germania, în 2017, pe modelul ”dezinformare și defăimare” a campaniei din statele Unite ale Americii din 2016.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Boris Raytshuster: Cum funcționează rețeaua partidelor pro-Kremlin din Europa

 1. bogdan spune:

  La noi a existat un partid al kremlinului dar cu toate zecile de milioane de euro injectate in el -praful s-a ales ! Acesta era partidul fugarului penal ghitica numitul PRU ! Va avea soarta altui defunct -numitul PC (partidul Cotoiului !)

 2. Catun spune:

  Rusia finanteaza orice extremism care sa destabilizeze. Oare care sunt cozile de topor ale rusilor in Romania de azi?
  Tariceanu, Bogdan Diaconu, Severin… prelati BOR

  • mocanu dan spune:

   GHITA O FI LA MOSKOVA CU TOATA BAZA INFORMATICA A TARII?BOGDAN DIACONU NU REPREZINTA NIMIC,SEBERIN NEPOTUL LUI BRUCAN ERA SIGUR DAR E LA BAHAMAS,IAR DESPRE TARICEANU CRED CA E DOAR FRUSTRAT ORICUM DRAGNEA COMANDA,IAR DUPA O PERIOADA POATE FACE O NOUA MAJORITATE CU ORICINE(DECI NU E LA MINA LUI)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top