”Epopeea eroica” a granicerilor FSB continua. Marinarii ucraineni – inclusiv cei răniți – sunt acum judecati pentru “trecerea ilegală a frontierei”. Ei riscă până la șase ani de închisoare. Între timp, FSB trâmbițează despre ”intenția de a trece în secret prin strâmtoare“, „intruziune în apele teritoriale“ și cică au gasit arme pe nave (ca altceva ce să mai fie pe niste nave militare)? ” – scrie Boris Vișnevski, consilier al Adunării Legislative de la Sankt-Petersburg, pe pagina sa de Facebook.

Redam textul autorului.

„Dați cautare pe Google și foarte repede veți afla ca și navele militare au dreptul la așa-numita “trecere pașnică” prin apele teritoriale, în cazul în care nu folosesc arme, nu lanseaza avioane sau elicoptere, nu debarca sau imbarca oameni, nu poluează marea etc. Asta în primul rând..

În al doilea rând, libertatea de navigație în strâmtoarea Kerci este garantată de tratatele internaționale ratificate de Rusia, care sunt mai importante decât orice lege interna a Rusiei, inclusiv legile privind apele teritoriale (vezi articolul 15 din Constitutia Federatiei Ruse). Iar in ceea ce priveste ”intentia de trecere în secret prin stramtoare” ….care trecere în secret? Sau au găsit cumva o mantie pentru invizibilitate pe una dintre navele ucraienene?

În al treilea rând. În acest caz nu se sustine afimatia ca „ambele părți sunt vinovate”. Îi avem pe cei care au atacat, facând uz de arme, și avand superioritate copleșitoare – și cei care au fost atacați (și care nu au facut uz de arme și nu prezentau niciun pericol pentru Rusia).

Iar cei care au fost atacati nu au incalcat nimic: altfel, toti oficialii și diplomații ruși urlau acum pe la organismele internaționale sa se faca dreptate.

De ce nu o fac? Simplu, pentru că sunt foarte conștienți de faptul că vor pierde disputa. Iar Moscova nu va putea folosi dreptul de veto asa cum o face în Consiliul de Securitate…

Ultima. Minunatul Adam Michnik, pe care am onoarea sa-l cunosc personal, a spus odată: „Patriotismul este determinat de măsura rușinii pe care un om o resimte pentru crimele comise în numele poporului său“.

Astăzi, rușine pentru acțiunile autorităților ruse – și nu numai în această poveste – resimt multi oameni. Și acest lucru ne dă speranță. Nu le este rușine doar acelora care nici inainte nu aveau niciun pic de rusine”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Boris Vișnevski: „Multora ne este rușine de acțiunile autorităților ruse”

  1. xyulescu spune:

    Da ! Tradatorilor vanduti si idiotilor le este intotdeauna rusine de ceea ce ar trebui sa nu le fie rusine

  2. bogdan spune:

    Vodkari…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top