tevi gaze1Comisia Europeană, pentru prima data a declarat deschis că se va opune la orice planuri ale „Gazprom”, care vizează slăbirea rolului Ucrainei în tranzitul de gaze către Europa.

Deputații europeni au lansat în același timp o campanie împotriva ultimului dintre aceste proiecte – Nord Stream-2.

Sursele publicatiei Kommersant afirma că aceste eforturi sunt masura inconsecventei Bruxellesului. Dar, așa cum arată istoria gazoductului South Stream, opozitia Comisiei Europene poate complica extrem de mult punerea în aplicare a oricărui proiect de „Gazprom” de ocolire a Ucraina.

Vicepreședintele Comisiei Europene (CE) Maroš Šefčovič, comentând cu privire la planurile Gazprom privind construcția conductei „Turkish Stream” și Nord Stream-2, a declarat: „Daca examinam construcția sau proiectele de constructie ale conductelor noi, unul dintre obiective este de a face sistemul de tranzit ucrainean mai puțin relevant sau oprirea completa a livrarilor prin Ucraina. Acest lucru ar avea consecințe negative pentru securitatea energetică în Europa”.

Astfel, Comisia Europeană critica în mod oficial planul Gazprom de a opri tranzitul de gaze prin Ucraina, și a precizat că se opune la orice proiecte care îl vizează.

„În cazul în care obiectivul este sa inchida treptat ruta de tranzit ucraineana, este pur și simplu inacceptabil pentru UE, deoarece se va schimba echilibrul din Europa, vor fi puse într-o situație foarte dificilă țările din Europa Centrală și de Sud-Est”, – a explicat oficialul.

În același timp, a devenit cunoscut ca un grup de deputați, condus de fostul șef al ministrului estonian de Externe Urmas Paet, a trimis un memoriu către Comisia Europeană în cere oprirea construirii Nord Stream-2. Estonia nu este printre țările al carei teritoriul maritim va fi traversat de Nord Stream, dar „Gazprom” va trebui să discute aspecte de mediu cu toate statele baltice.

Poziția oficială a „Gazprom” este refuzarea reînnoirii contractului pentru tranzitul de gaz prin Ucraina după 2020. Pentru a executa in continuare contractele cu clientii europeni, „Gazprom” intenționează să construiască o conductă de gaze naturale spre Turcia și o a doua conducta prin Marea Baltică (Nord Stream-2). Până în prezent, Comisia Europeană a evitat sa se exprime direct față de aceste proiecte, dar a pus la indoliala logica economica a acestora. Aceeasi strategie a avut-o Bruxelles şi în raport cu South Stream, pana cand in 2014 proiectul a fost anulat.

În paralel, UE negociază cu Azerbaidjan și alti furnizori potențiali de gaz din Asia Centrală. Daca va avea succes, tranzitul de gaze prin Ucraina va fi, de asemenea, redus în mod serios.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top