Porosenko IohannisPreședintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, au semnat joi, la Palatul Cotroceni, un protocol privind relansarea comisiei mixte prezidențiale româno – ucrainene.

Iohannis a susținut că prin intermediul acestui protocol vor putea fi făcuți pași pentru soluționarea unor dosare aflate de mult timp pe agendă, precum canalul Bâstroe, scrie Agerpres.ro.

„Comisia va fi un instrument de imprimare a voinței politice și a impulsului necesar pentru soluționarea temelor de pe agenda bilaterală, permițându-ne, astfel, să valorificăm pe deplin potențialul de cooperare existent între țările noastre. În acest context, vom putea să facem pași înainte pentru soluționarea unor dosare care se află de mult timp pe agenda bilaterală. Unul dintre acestea este canalul Bâstroe”, a spus șeful statului, într-o declarație comună de presă cu Poroșenko, aflat în vizită în România.

Iohannis a susținut că un semn al determinării comune privind aprofundarea relației româno — ucrainene este reprezentat de semnarea cu prilejul vizitei președintelui Poroșenko la București a două acorduri bilaterale privind transporturile militare și patrularea în comun la frontieră.

Președintele României a punctat că se dorește intensificarea cooperării dintre cele două țări atât în domeniul cultural, cât și educațional, context în care și-a exprimat speranța că Institutul Cultural Român de la Kiev va începe să funcționeze cât mai repede posibil, alături de filiala de la Cernăuți.

„Am căzut de acord că este important să dezvoltăm proiecte transfrontaliere și regionale de cooperare în diverse domenii — economic, turistic, mediu, construcție de infrastructură. În acest context, am evocat posibilitatea construirii podului de pe Tisa, Sighet — Solotvino”, a adăugat șeful statului.

El a precizat că discuțiile cu omologul ucrainean au vizat și o mai bună aplicare a Acordului de mic trafic de frontieră, avansarea proiectelor de infrastructură și deschiderea de noi puncte la graniță.

„Asemenea măsuri au un puternic impact asupra calității vieții cetățenilor din cele două țări și asupra întăririi legăturilor dintre aceștia. În acest sens, deschiderea cât mai rapidă a consulatului României de la Solotvino este foarte importantă”, a arătat Iohannis.

Șeful statului a subliniat și că relațiile economice bilaterale trebuie să fie intensificate.

„Avem multiple interese comune, mai ales în zona de graniță, în domeniul interconectării energetice. Ucraina rămâne parte esențială a arhitecturii energetice europene”, a conchis Iohannis.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top