rusia versus ucraina si SUALa New York și Los Angeles, în weekend-ul trecut au fost organizate demonstrații care cereau eliberarea Nadiei Savcenko, pilot ucrainean, detinuta ilegal de autoritatile ruse. La mitinguri au participat membrii diasporei ucrainene, georgiene și rusi, potrivit Radio Liberty.

Natalia Budaeva, președinte al Fundatiei „Svobodnaia Rossia” (Rusia libera), susține că în SUA se constituie o „super-noua diaspora rusa”, care are o atitudine negativă față de politica Kremlinului.

Natalia Budaeva, care locuieste în California, a ajuns la Washington împreuna cu Mark Feigin, avocatul Nadiei Savcenko. Ea l-a ajutat să aiba întâlniri in Congresul SUA și cu publicul american pentru a atrage atenția asupra situației prizonierilor ucraineni detinuti ilegal in Rusia.

În SUA, Natalia s-a mutat în 2012, fiind nevoita să fugă din Rusia, temându-se de arestarea sa. Era vinovata pentru ca lucra pentru o organizație americana.
„În martie 2014, am crezut că am pierdut pentru a doua ora tara mea – că această a doua pierdere este mai rea, mai grea și mai infricosatoare. Pentru că era clar că nu împărtășesc idealurile acestor oameni, speranțele și valorile lor. Nu înțeleg cum poți ataca un stat vecin, un popor fratesc”, spune Budaeva.

Însa printre membrii diasporei ruse în Statele Unite sunt mulți dintre cei care susțin politica lui Putin.

„Sunt cei care isi doresc Marea Rusie, „Crimeea noastra”, „Putin – cel mai bun lider”. Dar un nou val de imigrație, unul „super-nou”, a avut loc după inaugurarea celui de-al treilea mandat al lui Putin. Înainte, mulți din cei care veneau in SUA o faceau pentru o viață mai bună, pentru noi oportunități, pentru bani. Ultimul val de migranti este al oamenilor de altă calitate. Sunt antreprenori de succes, designeri, artiști, elita creatoare, oameni de știință, cercetători. Nu a existat pana acum o diaspora rusă, un mediu unit um aveau cei din diaspora ucraineană, din diaspora armeană, evreiasca…, singura forma de organizare a rusilor era doar… mafia rusă. Vrem să conferim valoare pozitivă diasporei ruse, s-o facem proactiva…”, spune Budaeva.

Recent, ea a înregistrat Fundatia „Svobodnaia Rossia”. În afara de participarea la acțiunile pro-ucrainene,  aici se lucrează la o viziune alternativă pentru Rusia, o strategie destinata unei tari fara Putin si putinism.

Natalia Budaeva este pe jumătate buriata (buriatii, popor indigen din Siberia). Ea a crescut în Ulan-Ude si spune că faptul că în estul Ucrainei lupta buriații, îi provoaca neînțelegere și suspiciuni: „Sunt foarte preocupata de această situație, pentru că buriați sunt  considerati o națiune foarte educată. Am ocupat mereu primele locuri privind numărul de titluri academice. Este surprinzător că soldații buriati au devenit celebri prin faptul că lupta în Ucraina contra armatei ucrainene”.

Natalia sugerează că buriații, precum și reprezentanții altor națiuni, sunt victime ale propagandei rusești, mult mai percutanta din cauza crizei economice și a șomajului. Președintele Fundației „Svobodnaia Rossia” adauga: „În plus, cred ca acelor forțe care orchestreaza toate acestea, nu le pasa de popoarele mici. Ei astfel pot arăta lumii un „tablouaş” si sa spuna – „vedeti, pana si popoarele indigene din Siberia lupta pentru „lumea rusă”.”

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 2,60 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top