maidan20Crimele din Piata Independenței din Kiev în mod impresionant sunt similare cu ceea ce s-a întâmplat la Budapesta, pe 25 octombrie 1956, in Piata Lajos Kossuth: în ambele cazuri, persoane necunoscute au tras de pe acoperișurile cladirilor, omorând zeci de oameni, ne aminteste Corriere della Sera.

„În urma cu 60 de ani, secretarul general al PCUS, Nikita Hrușciov, a ținut un discurs senzational în noaptea de 25 februarie1956, – despre  așa-numitul raport secret privind crimele lui Stalin. Este clar că a fost o mișcare incredibila cu consecințe istorice pozitive importante. Este suficient să ne amintim „dezghețul” din ”lagarul socalist”, eliberarea a milioane de prizonieri ai Gulagului, despre impulsul spre libertatea de exprimare, precum și speranțele pentru o viata mai bună in tot URSS”.

Acest document a afectat și regimurile staliniste din țările satelit ale URSS și a condus la reformele din Polonia și la revoluția ungară, pe care Hrușciov, după o lunga ezitare, a decis s-o zdrobească cu tancurile.

În aceste zile se aniverseaza o a doua data importantă: 14 februarie 2014, când zeci de ucraineni au fost impuscati în Piața Independenței (Maidan Nezalejnosti) din Kiev. Aceste crime au marcat sfarsitul etapei pasnice a „revoluției demnitatii” si începutul conflictului obositor și distructiv cu Rusia.

Împușcarea manifestanților pe 20 februarie 2014 seamana in mod izbitor cu crimele de pe 25 octombrie 1956 din piata Kossuth: atunci, oamenii necunoscuți, în mod evident fara legatura cu protestatarii, au tras de pe acoperișuri, omorând zeci de oameni. Acest lucru a condus la faptul că procesul revolutiei pasnice a fost transformat intr-o revolta armata populară.

Maidan BerkutReacția Kremlinului asupra evenimentelor din Maidan, ca si in urma cu 60 de ani, a fost identică: „puci fascist” și „conspiratie a SUA și NATO”.

Criza ucraineană este mult mai complexa decât cea maghiara din 1956, dar totuși este o alta lupta pentru libertate: să fie clar o dată pentru totdeauna, dezavuarea imperialismului rusesc nu este o alternativă, ci o actiune complementara recunoasterii greșelilor comise de către Occident.

Diferența este că aceste erori pot fi acum discutate liber, dar nu la Moscova. Daca vrei vorbesti la Moscova in aceiasi termeni despre războiul din Ucraina, acest lucru ar putea duce la consecinte grave, ca cea care i s-a întâmplat lui Boris Nemțov, ucis în stradă pe 27 februarie 2015.

O alta data care trebuie comemorata.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Budapesta 1956, Kiev 2014 – reacția Kremlinului a fost identică

  1. yehudy spune:

    draga ivan, lasa-ma sa-ti spun cum va cataloga kremlinul viitoarele manifestatii anti-utin: „acte fasciste in spatele carora stau sua si nato” 🙂

    nu va fi nici vorba ca putin sa recunoasca esecul politicii sale 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top