boiko borisovSe pare că Kremlinul și Gazprom” s-au grabit sa sarbatoareasca victoria in mersul proiectului South Stream, conducta care ar trebui sa aduca gaz in Europa ocolind Ucraina.

Liderii UE de mai multe luni insistă asupra faptului că sunt împotriva construirii South Stream. Socialistii bulgari, partid rusofil, alcatuit din fosti comunisti, aflat pana recent la guvernare in Sofia, au rezistat presiunilor UE. Asa ca, dupa vizita lui Putin la Belgrad, unde sârbii au jurat credinta South Stream-ului, si obtinerea de promisiuni identice din partea premierului maghiar Viktor Orbán, rusii puteau freca in sfarsit mainile a multumire.

Moscova s-a temut dintotdeauna Bulgaria este veriga slaba. Orban, mereu gata să negocieze cu oricine, se va mentine in Ungaria inca mulți ani, dragostea sârbilor fata de rusi este veche de secole, dar Bulgaria, etern macinata de guverne instabile, este cu totul altceva: cand imbratiseaza strâns cooperarea cu Rusia, cand desface toate legaturile, fără a ține seama de daune si penalitati.

In mod normal, ar fi trebuit s-o ocoleasca prin România. Insa in aceasta tara, unde rusofobia este politica de stat, nu se poate avea încredere în nimeni. Asa ca Moscova este nevoita sa aleaga raul cel mai mic, mai ales ca pe bulgari ii leaga multe lucruri de Rusia.

De aceea, atunci când, la sfârșitul lunii mai a anului trecut, socialiștii bulgari au revenit la putere după patru ani de pauză, Moscova a încercat să stimuleze punerea în aplicare grabnica a proiectului South Stream. Și, într-adevăr, lucrurile s-au miscat. În primăvara anului acesta Parlamentului bulgar a aprobat schimbarea statutului juridic al South Stream” pe teritoriul Bulgariei. Acest lucru i-a permis să eludeze al Treilea Pachet UE privind energia, care impune ca accesul și utilizarea conductei sa fie asigurat pentru o terță parte.

Bulgaria a ignorat cererea Uniunii Europene de a opri construcția South Stream. Când Bruxelles i-a acuzat de bulgari că participand la South Stream contribuie la santajul energetic al Kremlinului, bulgarii au răspuns că nu vor renunta la proiect pentru ca este o copie sudica a gazoductului Nord Stream.

Dar, dupa exacerbarea crizei din Ucraina, Bruxelles s-a apucat la modul serios de bulgari. A lansat o investigație privind un posibil caz de corupție la licitația pentru construcția conductei, care a fost câștigata de Gazproekt Sud Bulgaria și compania rusă Stroytransgaz. Nu a ajutat. Apoi, în luna iunie, UE a înghețat banii destinati dezvoltarii regionale in Bulgaria, motivand iar nereguli in absorbtia fondurilor UE. Dar bulgarii au continuat să lucreze la South Stream”.

south streamÎn cele din urmă, sub presiunea UE, partenerii socialistilor din coaliția de guvernământ au decis să se retragă de la guvern. Socialiștii bulgari au pierdut majoritatea și au fost forțați să organizeze alegeri anticipate Moscova nu a pierdut speranța ca va avea suficient timp pentru a atinge punctul fara de intoarcere al proiectului. În luna august, la Varna au fost aduse primele conductele pentru South Stream, iar la începutul lunii septembrie, la Burgas au sosit navele pentru construcția portiunii subacvatice a conductei. Dar, în octombrie, în Bulgaria au avut loc alegeri, si toate aceste eforturi s-au dovedit a fi în zadar.

Pentru a doua oară, Guvernul a fost preluat de Boiko Borisov. Fost  pompier in regimul comunist, în primul său mandat de premier Borisov a rupt practic toate proiectele comune cu Rusia din sectorul energetic.

Astfel, în 2009, în prima sa zi de premier a anulat proiectul conductei de petrol Burgas Alexandroupolis, care trebuia sa duca titeiul rusesc spre Europa prin Bulgaria și Grecia, ocolind strâmtorile turcești. Borisov a decis atunci aceasta conducta amenință stațiunile de litoral din Bulgaria.

Apoi, același lucru s-a întâmplat cu Centrala Atomo-Electrica Belene, construita în Bulgaria de Rosatom Rusia. La momentul în care Borisov a decis să rezilieze contractul, centrala era construita in proportie de 50%, Bulgaria a investiti aproximativ 3 miliarde de euro. Dar Borisov a declarat statiile rusesti sunt periculoase, iar Bulgaria va dezvolta mai bine energia verde”.

A scapat neatins South Stream, pentru ca la acea data era vazut bine de UE. Dar acum, liderii europeni au exclus conducat din planul UE, iar Borisov a facut din anularea proiectului conductei  South Stream tema principala a campaniei sale.

Oprirea South Stream este unul dintre principalele puncte din programul noului guvern bulgar. Borisov a promis ca va face asa cum ii va spune UE. Dupa asta, noul guvern bulgar instantaneu a reușit să recapete încrederea liderilor europeni.

Astfel, Rusia isi poate lua adio de la South Stream in Bulgaria, cel putin in urmatorii patru ani.

Si totusi, de ce atunci sunt atât de lingușite de Gazprom si Putin Ungaria și Serbia, de ce insista ca acestea sa înceapa construiarea conductei. Aparent, conducerea Rusiei a decis că nu este necesar să aștepte aliniere întregului lanț al statelor pe teritoriul carora va trece conducta.

Ceea ce inseamna ca Moscova crede ca a pierdut o batalie, care doar amana proiectul cu 4 ani, pentru ca dupa Borisov ar putea veni la Sofie un premier mai maleabil. Gazprom nu se grăbește. Gazprom poate astepta.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top