Ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva a reactionat la eroarea președintelui rus Vladimir Putin legata de scrierea slavă, pe care acesta a făcut-o în timpul unei întâlniri cu președintele macedonean Gjorge Ivanov la Moscova, pe 24 mai.

Șefa diplomației bulgare a scris pe pagina sa de Facebook: „Am aflat că președintele rus Vladimir Putin s-a adresat astăzi omologului său macedonean Gjorge Ivanov cu cuvintele:„“Scrisul a venit la noi de pe pamanturile Macedoniei”, la care liderul vecinului nostru prietenos din sud-vest a raspuns că sfinții Kirill și Metodiu sunt învățătorii spirituali ai poporului macedonean“.

Zaharieva a ținut să-l corecteze pe Putin, afirmând că inventarea alfabetului slav s-a facut „din voința și cu participarea statului bulgar“.

În plus, Zaharieva a amintit întâlnirea Patriarhului Moscovei Kirill cu președintele bulgar Rosen Plevneliev, de pe 29 aprilie 2012, în care Patriarhul a spus: „Bulgarii ne-au adus alfabetul în Rusia“.

„Nu putem sa nu ne bucuram că și șefii altor țări se felicită reciproc cu ocazia celei mai luminoase sarbatori bulgare. Este, fără îndoială, recunoașterea contribuției țării noastre la cultura europeană și mondială, unde a fost creat alfabetul chirilic, și de unde s-a răspândit în alte țări și popoare“, – a subliniat ministrul bulgar.

Recent, Rusia a sărbătorit Ziua scrierii si culturii slave – Ziua Sfinților Chiril și Metodiu.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

8 Responses to Bulgarii s-au supărat pe Putin că i-a confundat cu macedonenii

 1. Incidentul e important pentru Bulgari pentru ca ei pe 24 Mai au serbat „Ziua alfabetului chirilic”; pe care si-l revendica toti: si rusii, si bulgarii si macedonenii;
  Cel mai putina dreptate au rusii, Rusia a aparut in peisaj abia dupa anul 1000, alfabetul nu e meritul poporului slav, de altfel popor de stepa si incluslt; el a fost inventat de Vlahi, aromani, ei populau nordul Greciei;
  Un alt non sens este numele de bulgari si asertiunea ca ei l-ar fi creat. Alfabetul a fost creat nu de bulgari (bulgarii sunt o populatie mongoloida care a disparut de mult si care nu s-a integrat in zona), ci de traci. dealtfel si bulgarii insisi se numesc traci si da, au pretentii teritoriale asupra macedoniei,ca fiind mai traci decat macedonenii 🙂
  Da, Chiril si Metodiu erau din Tesalonic, dar Vlahi, Tesalonic si inlcusiv muntele Athos erau proprietatea Vlahilor, au fost asa pana la destramarea imperiului Otoman, cand la finalul secolului 19 s-a facut grecizarea cu forta;
  Alfabetul a fost compus din scriere biserciceasca daca mixat cu scriere feniciana si greaca, pt a se crea un alphabet de uz general; pe vreamea aia slavii nu existau aici, erau doar sclavi din imperiul roman alungati de populatiile grecesti si trace in afara ariei lor, in stepa.

 2. bogdan spune:

  Astea sunt prostii ca bulgarii ca, macedonenii… Chiril si Metodiu erau din Tesalonic, iar mama lor era de origine slava….ei s-au inspirat dupa alfabetul grec si din cel ebraic….erau buni foneticieni….
  În 862 e.n., Rostislav, prinţ de Moravia (actualmente estul Cehiei, vestul Slovaciei şi vestul Ungariei), i-a adresat împăratului bizantin Mihail al III-lea cererea consemnată în paragraful introductiv: de a trimite învăţători ai Scripturilor. Vorbitorilor de limbă slavă din Moravia li se prezentaseră deja învăţăturile bisericeşti de către misionarii din regatul franc oriental (actualmente Germania şi Austria)Un biograf din secolul al IX-lea ne spune că împăratul, cerându-le insistent să meargă la Moravia, le-a spus: „Amândoi sunteţi originari din Tesalonic şi toţi tesalonicenii vorbesc slava pură“…. deci cunosteau limba slava….

 3. Basarabia e Romania spune:

  Slavii astia sunt toti dusi cu capul!
  Odata adevarul istoric va iesi la iveala!
  Alfabetul chirilic este copiat si inspirat din cel grec care la randul lui vine dintr-o scriere mai veche……..tema pentru troli ca sa se ocupe cu chestii mai serioase si sa nu mai debiteze prostii aici…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top