În această săptămână, Rusia a început exercițiile militare „Vostok-2018“, care se presupune că implica 300.000 de soldați ruși, 36.000 de tancuri și alte blindate și 1.000 de avioane de luptă. Cifrele spectaculoase menționate mai sus au oferit prilej armatei ruse să spună ca manevrele actuale sunt „fără precedent dupa numarul de trupe participante”. Cu toate acestea, există suspiciuni că Moscova minte, exagerând în mod radical scara trupelor atrase în „Vostok-2018“, scrie Business Insider.

Dacă cifrele sunt adevărate, înseamna că la manevre participă o treime din întreaga armată rusă, care ar trebui transferata în regiunile estice ale țării. Ultima dată când s-a întâmplat ceva similar a fost lângă Marea Baltică în 1981, în timpul manevrelor Pactului de la Varsovia  denumite „Zapad” si care au fost organizate pe fundalul tensiunilor în relațiile cu administrația lui Ronald Reagan. Dar, dacă e să credem cifrele anunțate de Moscova, manevrele actuale sunt cu mult superioare celor care au avut loc în timpul Războiului Rece.

Fără îndoială, având în vedere implicarea armatei chineze în manevre, „Vostok-2018” este o demonstrație a realizărilor militare și geopolitice semnificative ale Rusiei. Dar există mai multe motive sa suspectam că Moscova exagerează în fapt amploarea exercițiilor. În primul rând este vorba despre provocările logistice. Transferul unui număr atât de mare de soldați și echipamente pune un mare semn de întrebare cu privire la adevarul a ceea ce spune Moscova. Ar fi foarte greu să aduni un contingent de 300.000 de militari într-o regiune indepartată a țării. În plus, este și costisitor, mai ales pentru o țară care începe să reducă treptat cheltuielile de apărare și programele militare. 

În regiunile estice și centrale ale Federației Ruse există nu mai mult de 7.000-10.000 de unitati de tehnica militara. Transferul a încă 25.000 de tancuri, blindate si alte masini ar bloca complet căile ferate și șoselele. Iar redislocarea unui numar asa mare de soldați depășește capacitățile logistice militare ale Rusiei. Prin urmare, cel mai probabil, la „Vostok-2018” participa aproximativ 50.000-100.000 de soldați ruși. Oircum, și acestea forțe sunt foarte mari. Cu toate acestea, ele nu ofera  Moscovei motiv să spuna ca manevrele actuale sunt fără precedent in ceea ce priveste scara desfasurarii.

Nimic nou sub soare

Faptul că Rusia exagerează numărul de soldați participanti la exerciții nu este nimic nou. Există o serie de trucuri în calculele care permit oficialilor ruși să vină cu astfel de cifre. Numărul anunțat al militarilor implicati – 297.000, ca sa fim exacți – include tot personalul al absolut tuturor unităților militare din regiunile centrale și estice, precum și personalul navigant al flotei pacificului și al Forțelor Aeriene.

„Fiecare batalion de pe teren el îl consideră brigadă și fiecare regiment – divizie”, susține Michael Kofman, expert militar al Centrului Wilson.

Mulți dintre cei anuntati ca participanti la maevre nici macar nu au parasit cazarmile. De asemenea,  potrivit fostului director de programe rusești la Consiliul Național de Securitate, Jeffrey Edmonds, Moscova ar putea clasifica ca participanții la „Vostok-2018“ nu numai pe soldatii in uniforma, dar si rezervistii civili din regiune.

Kofman observă că cifrele participanților la exerciții pot fi considerate „o minciună onesta”.

La urma urmei, comandanții au anuntat numărul de militari care există într-adevăr. Cu diferenta ca ei nu se află pe câmpurile unde au loc exercitiile. Această exagerare este o tactică folosita de rusi inca din timpul Războiului Rece. Este evident că guvernul rus are nevoie să reducă ușor iritarea populației față de scăderea standardelor sociale și creșterea vârstei de pensionare.

”Rusia se confruntă cu probleme serioase în domeniul economiei și al demografiei. Dar Kremlinul continuă să cheltuiasca o parte semnificativă din bugetul federal p armată. În ultim 25 de ani, președintele Vladimir Putin a reușit să transforme armata slabă a Rusiei într-o armată eficienta. Cu toate acestea, el este conștient de faptul că în evaluările obiective ale puterii țara sa ramane una înapoiată „, subliniaza expertul Mark Galeotti.

„Prin urmare, Putin folosește bluful și lauda de sine dorind să creeze imaginea unei țări periculoase și puternice, care este mai bine să fie împăciuită, nu pusă la punct”, a explicat Galeotti.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Business Insider: Rusia minte cu privire la efectivul trupelor implicate în exercițiul „Vostok-2018”

 1. bogdan spune:

  Sa nu uitam de avioanele si tancurile gonflabile realizate „fara numar” in fabricile specializate din Porcie ! Or fi avand si porci gonflabili ?!

 2. carstea spune:

  Ca sa ne intelegem: cand rusii spun ca au o armata de 1.000.000 de oameni, inseamna ca au pe putin 3.000.000.
  Cand vorbeste de 36000 de tancuri asta inseamna ca au peste 100.000 de tancuri peste tot, si ca sa nu mai o lungesc au peste 20.000 de avioane de razboi.
  In razboiul care a avut loc in Georgia rusii veneau ca un torent; pur si simplu au coplesit fortele georgiene.
  Fortele chinezesti si mongole au fost putine.

  • Clau spune:

   ca sa ne intelegem, viata reala bate Monopoly-ul…asa ca tov carstea, ce e pe plansa de joc nu se compara cu ce aveti in depozite! In Georgia ati reusit din cauza ca ati atacat o tara mica, singura. Deja la Ucraina v-ati rupt coltii de godaci si chiar daca au fost destule cazuri de tradari la nivel inalt in armata Ucrainei tot nu ati reusit! Chinezii si mongolii sunt ca si acasa in Siberia, voi godacii sunteti specia parazita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top