Russian soldiersIn 1989, în cadrul unui sondaj de opinie in Rusia, am pus pentru prima dată întrebarea: cine sunt duşmanii ruşilor? Atunci, doar 13% au spus că dușmanii poporului sunt  CIA, Occidentul, islamistii, separatistii, comuniștii. Jumătate dintre respondenți au răspuns:.” De ce căutați dușmani, când toate problemele au legatura cu noi insine? , afirmă sociologul Lev Gudkov, citat de snob.ru.

Dar, dupa apariția lui Putin, care a folosit foarte mult mecanismele de consolidare negativa, convingerea populatiei țara are dușmani a sărit la 78%.

Astăzi, propaganda Kremlinului foloseste puternic mituri precum cel al urmasilor lui Bandera (creatorul statului national ucrainean in 1941 n.r.), al fasciștilor din Ucraina, Sectorul de Dreapta, genocidul și discriminarea rusilor, asigurându-se astfel nu numai consolidarea societății, ci și unirea în jurul actualului regim, singurul in masura sa-i protejeze. Acesta este un mecanism important de integrare negativă „, afirma sociologul.

Țara este într-o stare de excitare, mobilizare, stapânită de un sentiment patriotic de euforie și șovinism. Toate acestea simplifică foarte mult imaginea despre lume.

Oamenii trăiesc cu impresia că sunt înconjuraţi de o lume ostilă. Inamicul este un mecanism foarte important de identificare negativa la ruși. Când rușii nu au nimic cu care sa se  mândreasca, care sa le aduca aprecierea, ideea unui dușman devine un instrument de consolidare si autoapreciere. În acest sens, duşmanul este proiecția negativă a sinelui. Importanța tot mai mare a inamicului indică un deficit al respectului de sine și cel mai puternic complex de inferioritate națională.

Nu discutam despre un dusman real, ci despre miturile care sunt reanimate de propaganda.

Este important să se înțeleagă propaganda devine componenta unor reprezentari deja existente la populație. Propaganda nu-i poate convinge pe oameni de ceva in care ei nu vor să creada.

După atingerea unui varf al acestei consolidari negative, va urma o slăbire a senzaţiei de integritate, urmata de o decădere totala a acestui sentiment creat în mod artificial. Oamenii vor deveni nemulțumiți: unii de creșterea bruscă a prețurilor, alții vor fi mai săraci decât erau înainte, iar alții vor fi nemulțumiți de faptul că Putin nu a fost suficient de dur și hotărât cu dusmanii.

Rănile sociale mai vechi brusc se vor redeshide pe fondul unei coruptii care nu a disparut niciodata. Toti isi vor aminti de pensii, serviciile medicale, coruptia din poliție, medicamente contrafăcute, produse de slabă calitate, furturile functionarilor, drumuri proaste și lipsa de speranță Toate aceste probleme, care astazi au devenit marginale, vor reaparea cu si mai mare intensitate si vor distruge acel artificial noi” care a luat cu forta Crimeea.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top