Inculpat pentru o serie de infracțiuni grave – genocid și crime de razboi – președintele sudanez Oman Hassan al-Bashir intenționează să viziteze Moscova la invitația lui Vladimir Putin, anunță Reuters.

Invitația trimisa lui Oman Hassan al-Bashir reflectă în parte eforturile președintelui Vladimir Putin de a consolida influența Rusiei în Orientul Mijlociu și Africa sub-sahariană.

Activiștii pentru drepturile omului susțin că Al-Bashir ar putea încă anula prima sa vizită în Rusia, dar tonul declarației cu privire la vizita în Rusia făcută de ministrul său de externe – Ibrahim Ghandour – și transmis agenției oficiale de știri, arată că al-Bashir are de gând să efectueze vizita.

Agenția Reuters aprecizează că al-Bashir sosește în Rusia la sfârșitul lunii august și va discuta cu Vladimir Puitn probleme ale relațiilor bilaterale. „Cele două părți vor discuta în timpul vizitei o serie de aspecte importante ale relațiilor economice și comerciale, precum și consultari politice și sprijin reciproc în cadrul forumurilor internaționale“, – a mai spus Ghandour.

Despre posibila vizită a președintelui sudanez la Moscova a spus inca în ianuarie ambasadorul rus la Khartoum, Mirgaias Șirinski. Diplomatul a remarcat absența diferedelor dintre cele două țări.

În 2008, al-Bashir, a fost pus sub acuzare de către Curtea Penală Internațională (CPI) pentru crime de război comise în regiunea Darfur, în sudul țării. Decizia CPI a fost trimisă de instanța de judecată Sudanului, dar autoritățile acestei țări au declarat că nu o vor recunoaște.

De atunci, președintele sudanez călătorește rar în străinătate, țarile europene fiind obligate sa-l aresteze imediat pe presedintele sudanez.

În noiembrie 2016, președintele rus Vladimir Putin a semnat azi un ordin prin care revocă semnătura Rusiei din Statutul de la Roma, baza legală prin care a fost creată Curtea Penală Internațională (CPI).

Anterior, în ianuarie 2016, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe rus, Maria Zaharova, a denunțat „lipsa de obiectivitate” a CPI, dupa ce tribunalul a autorizat o investigație a posibilelor crime de război săvârșite în timpul războiului dintre Rusia și Georgia din 2008 din regiunea separatistă Osetia de Sud.

De asemenea, în noiembrie, CPI a dat publicității o declarație în care afirma că Rusia și Ucraina se află într-un conflict armat și în care Crimeea era considerată teritoriu ocupat.

Rusia a semnat Statutul de la Roma în 2000, dar nu l-a ratificat niciodată.

Prin decizia de a revoca semnătura, niciun cetățean rus nu va putea fi judecat la Haga pentru crime de război sau genocid decât în condițiile în care Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, decide acest lucru.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Dictatorii și criminalii de război în vizită oficială la Moscova. În luna august este rândul președintelui sudanez

  1. Clau spune:

    intalnire intre makak si putikantrop… specimene de studiu psihiatric…

  2. bogdan spune:

    Oare de ce mai este tinut gunoiul asta de asa zisa tara in forurile din Lumea Civilizata ?! Trebuiau dati afara si din ONU mitocanii Vodkari ! Mai au si drept de veto inapoiatii ! Pfuiii !

  3. Lucia spune:

    Cine se aseamana, se aduna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top