Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, s-a întâlnit la Belgrad cu omologul său sârb, Alexandar Vucic, Ucraina cautând astfel strâgerea relațiilor cu Serbia, țara balcanică, care este cel mai apropiat aliat al Rusiei în Europa, potriivt Vocea Americii.

Delegațiile celor două țări au semnat acorduri bilaterale și au discutat despre posibilitățile de apropiere a relațiilor în viitor.

Serbia nu a aderat la sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei în 2014. De asemenea, militanții sârbi au participat la operațiunile militare din estul Ucrainei, de partea separatiștilor pro-ruși. Pe de alta parte, președintele Serbiei, în prezența lui Petro Poroșenko, a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei și dorința de cooperare între cele două țări în procesul de integrare europeană.

„Ucraina sprijină integritatea teritorială a Serbiei, iar Serbia sprijină integritatea teritorială a Ucrainei. Țările noastre nu au probleme presante și ne considerăm relațiile exclusiv prietenoase”, a declarat Aleksandar Vucic.

După cum scrie Balkan Insight, ca urmare a intervenției ruse în Ucraina, Serbia a intrat într-o capcana diplomatică: țara susține în același timp Rusia și nu recunoaște declarația unilaterală de independență a Kosovo. În plus, Serbia se bazează pe Rusia, care, având drept de veto în Consiliul de Securitate a ONU, blochează aderarea Kosovo la ONU.

Președintele ucrainean a subliniat că Kievul nu recunoaște independența Kosovo și consideră că problema ar trebui rezolvată luând în considerare interesele Serbiei.

La rândul sau, Serbia nu poate spera sa adere la UE până când nu este rezolvată problema Kosovo. Pentru a menține controlul asupra teritoriului, Serbia se bazează pe sprijinul Rusiei.

Loialitatea sârbilor este atat de puternica incat ei au fost singurii din Europa balcanica care au votat împreună cu Rusia împotriva rezoluției ONU privind Crimeea. Rezolutie care, printre altele, condamnă incalcarea suveranitatii si integritatii Ucrainei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Capcana rusească în calea apropierii Ucrainei și Serbiei

  1. Marian spune:

    Si eu aș fi votatat împotriva rezolutiei o.n.u. privind Crimeea!Deoarece Crimeea a apartinut rusiei,exact cum avem noi pamant românesc (Bucovina,Bugeac)in ucraina !

    • Clau spune:

      MarLane…voi rusnacii nu sunteti oameni asa cum samponul de paducel nu e sampanie…. Si apropo Siberia nu a fost a voastra si nici nu o sa fie in curand!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top