capitalStatele Unite ale Americii intenţionează să detaşeze circa 150 de tancuri şi vehicule blindate în Europa – inclusiv în România, Polonia sau ţările baltice – până la sfârşitul lui 2015, acestea urmând a fi utilizate în cadrul a diverse exerciţii ale forţelor americane din regiune, a declarat un comandat militar american într-un interviu pentru Reuters.

Unele dintre aceste tancuri şi vehicule – suficiente pentru a dota o brigadă de blindate – ar putea fi amplasate în Polonia, România sau ţările baltice, potrivit general-locotenentului Ben Hodges, comandantul forţelor americane din Europa.

El a precizat că prima propunere legată de staţionarea unei brigăzi americane în Europa a fost făcută în urmă cu doi ani, înainte de declanşarea crizei ucrainene. Ceea ce înseamnă că o unitate de blindate americane era deja ‘pe ţeavă’ pentru a veni în Europa mai devreme în acest an, când a fost necesară pe fondul măsurilor americane menite să îi liniştească pe aliaţii europeni îngrijoraţi de criza ucraineană, a continuat responsabilul.

În opinia lui Hodges, există riscul ca separatiştii proruşi din estul Ucrainei să lanseze o nouă ofensivă odată cu venirea primăverii, cu toate că Rusia neagă orice activitate agresivă. În context, generalul a explicat că se aşteaptă ca măsurile americane, ce includ un program extins de exerciţii, să continue în următorii doi ani.

El a motivat intenţia Washingtonului de a staţiona vehicule blindate în Europa prin necesitatea de a consolida flancul estic al Europei în caz de urgenţă. ‘Spre sfârşitul lui (…) 2015, vom reuşi să transportăm tot echipamentul necesar pentru a forma o brigadă de blindate. Aceasta presupune trei batalioane plus un escadron de recunoaştere, instalaţii pentru artilerie şi ingineri. Toate vor fi staţionate în Europa’, a declarat Hodges. ‘Vorbim despre aproximativ 150, poate 160, de tancuri de tip M1, precum şi vehicule de luptă de tip M2 Bradley şi 24 de piese de artilerie cu autopropulsie’, a adăugat el.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top