postaciiÎn fiecare zi, sute de mesaje care încearcă să discrediteze opoziţia anti-putinistă ajung pe internet,  pe blog-uri  şi pe reţelele de socializare.

În Rusia există „fabrici de troli” sau postaci, oameni plătiţi pentru a avea o astfel de activitate în mediul online.

Lyudmila Savchuk şi Marat Burkkhard, doi foşti „troli” care obişnuiau să facă propagandă  Kremlinului au dezvăluit mecanismul operaţiunii  jurnaliştilor britanici de la cotidianul The Telegraph.

Când a auzit de asasinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, Lyudmila Savchuk spune că a rămas şocată şi s-a întristat.

„Am simţit gloanţele între propriii mei umeri”, spune ea, amintindu-şi cum a fost ucis criticul Kremlinului în luna februarie în apropiere de Piaţa Roşie.

Cu toate acestea, la câteva ore de la moartea lui Nemţov, Savchuk şi colegii ei intrau pe internet pentru a spune numai lucruri de rău în legătură cu fostul lider al opoziţiei, susţinând că acesta a fost ucis de propriii lui prieteni, nu de un asasin al guvernului, aşa cum suspectau mulţi, scrie The Telegraph.

„Eram atât ne supărată că aproape m-am dat de gol. Dar eram 007. Îmi îndeplineam sarcina”, a adăugat Savchuk.

Tânara mai  spune că timp de două luni a lucrat pe un post de „operator de internet” într-o „fabrică de troli” tăinuită, numită Internet Research, aflată într-o clădire de patru etaje de pe o stradă lăturalnică din St. Petersburg.

Ea a fost concediată în luna martie, după ce a scurs informaţii despre Internet Research într-un ziar local.

Acum luptă public împotriva firmei, care se crede că ar fi condusă de un om de afaceri cu legături la Kremlin.

“Vreau să o închid. Aceşti oameni folosesc propaganda pentru a distruge obiectivitatea şi pentru a-i face pe oameni să pună la îndoială motivele oricărui protest civil. Cel mai grav lucru este că fac acestea pretinzând că am fi noi, cetăţenii Rusiei”, subliniază Lyudmila Savchuk.

Putin, conştient că mediul online e vital pentru regimul său

hand typing computer keyboardEa nu a semnat niciun contract cât a fost angajată, a primit banii în numerar şi a  lucrat la departamentul de Proiecte Speciale folosind platforma de blogging LiveJournal.

Ea posta pe mai multe blog-uri, pretinzând să fie „o prezicătoare, un soldat, un bărbat ucrainean”, presărând printre postările legate de viaţa de zi cu zi chestiuni legate de politică.

La „fabrica de troli” angajaţii lucrează două zile, după care au alte două zile libere. Există o armată de bloggeri care fac mii de postări pe săptămână.

Se crede că în total ar fi vorba despre câteva sute de indivizi care lucrează astfel.
Primul lucru pe care îl fac atunci când ajung la muncă este să îşi deschisă serverul proxy şi să îşi ascundă adresa IP.

Operatorii primesc apoi „sarcini tehnice” care sunt, de fapt, descrierile unor teme pe care ar trebui să le abordeze pe blogurile lor şi în comentarii, dar şi cuvinte cheie pe care trebuie să le includă în acestea.

Ei sunt bine controlaţi, mail-urile le sunt verificate, iar totul era monitorizat cu ajutorul camerelor de supraveghere.

Marat Burkkhard, în vârstă de 40 de ani, este un alt fost angajat al “fabricii de troli”.

„America şi Obama era o temă de top pe care scriam în fiecare zi”, îşi aminteşte fostul postac.

Un alt subiect pe care îl aborda era situaţia din Ucraina.

Burkkhard scria şi despre preşedintele sirian Bashar al-Assad, care era lăudat ca fiind „un prieten al Rusiei”, despre principalul tanc de luptă al armatei ruseşti şi despre YotaPhone, un rival local pentru smartphone-iurile străine.

Bărbatul lucra la un departament care se axa pe forumurile online unde trebuia să scrie 135 de comentari pro-guvern pe tură pentru a-şi câştiga salariul.

El a lucrat ca „trol” timp de două luni pentru că avea nevoie de bani. Salariul său era de 45.000 de ruble pe lună, echivalentul a circa 800 de dolari.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top