Autoritățile ucrainene nu par grăbite să impună sancțiuni companiilor rusești care operează pe teritoriul Ucrainei, cu toate că Legea care le permite aceste măsuri a fost adoptată pe 14 august.
Actul normativ prevede măsuri restrictive, anularea de licențe, interdicții la tranzacții valutare, până la înghețarea activelor. Guvernul Ucrainei chiar a pregătit o listă cu 172 de persoane fizice și 65 de companii care pot intra sub incidența sancțiunilor.
Războiul din estul Ucrainei a capatat o noua forta dupa „invazia” trupelor armetei ruse, insa Kievul tot nu a impus sanctiunile.
Potrivit piblciatiei Vedomosti, Kievul nu ar trebuie sa caute mult activele rusești în Ucraina. Investitorii din Rusia controlează aproape toate comunicatiile mobile din țară, unele combinate de oțel, companiile de transport fluvial, transportul energiei electrice, o parte semnificativă a pieței bancare, piata stațiilor de benzină, multe terenuri agricole și proprietati imobiliare.
Astfel, compania „Lukoil”, in top cinci jucatori pe piata de combustibil din Ucraina, a anunțat vânzarea celor 240 de stații din Ucraina austriecilor AMIC Energy Management GmbH. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită, dar potrivit analiștilor, vânzarea trebuie să fi fost cu o reducere mare de pret.
Rețeaua „Rosneft” din Ucraina, cu mai mult de 140 de statii de distributie nu pare afectata de razboi. In schimb, compania de stat rusa a preluat rafinaria Lysichansk din regiunea Lugansk, relansarea acesteia fiind planificata in aceasta vara. Din cauza luptelor termenula fost amanat.
Băncile rusești, de asemenea, au avut de suferit în luna iunie, cand activiștii ucraineni au spart geamurile si birourile VTB Bank, Sberbank, Tusski Standard la Kiev și Jytomyr. În luna august, bancherii s-au confruntat cu o problemă mai gravă. După adoptarea Legii „Cu privire la sancțiuni„, Banca Națională a Ucrainei (BNU) a modificat „Regulamentul cu privire la aplicarea măsurilor de încălcare a legilor bancare.”
Acest act permite BNU să declare in faliment subdiviziunile băncilor rusești și să le puna sub administrare speciala. Cu toate acestea, majoritatea băncilor rusesti din Ucraina nu au renuntat la afaceri. Singura excepție de până acum este „Bank Moskvi„, care a decis să vândă „BM Bank” unui grup anonim de investitori internaționali.
Investitorii ruși controlează aproape întreaga piața ucraineană de comunicare mobilă. La începutul anului în țară, au existat cereri privind boicotarea operatorului MTS din Rusia. Dar rădăcini rusesti are și celalalt mare operator „Kyivstar”.
Singura frica mare a acestora este acum posibila nationalizare.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.