rachete rusestiProprietarii celor mai mari două arsenale nucleare din lume, Rusia și SUA, se pregatesc sa sufle praful de pe vechile planuri din cadrul  cursei înarmarii nucleare din timpul Razboiului Rece.

Pentru americani, motivul acestei acţiuni îl reprezintă rachetele de croazieră rusești, care au capacitatea de a transporta focoase nucleare pe distanțe lungi și care contravin acordului privind dezarmarea nucleară semnat de Washington și Moscova, scrie The Guardian.

În plus, forțele armate ruse organizează tot mai des raiduri de recunoaștere cu avioane şi trimit submarinele cu rachete nucleare în Atlantic. Washingtonul are în vedere câteva modalitati de răspuns la aceste acțiuni amenințătoare ale Kremlinului. În special, SUA nu exclude posibilitatea de a readuce în Europa rachete sale nucleare, rachete care nu au mai vazut vechiul continent de peste 23 de ani.NORAD

În a doua zi de Crăciun, SUA manifesta semne vizibile de îngrijoare. Forțele armate ale Statelor Unite au ridicat în aer deasupra  Washingtonului doua „dirijabile” experimentale. Sistemul, cunoscut sub numele de JLENS, este conceput pentru a detecta rachete de croazieră care zboara la altitudine joasă. NORAD nu a explicat ce-a fost cu „dirijabilele” deasupra capitalei americane. Cert este ca acestea au aparut la 9 luni după ce comandantul NORAD, generalul Charles Jacoby a remarcat în faţa Pentagonului s-au ridicat amenințări grave, cum ar fi rachetele de croazieră rusesti care pot fi lansate de pe submarinele din Atlanticscrie The Guardian.

Submarinele rusești au fost observate în Oceanul Atlantic pe fondul retoricii tot mai agresive a Moscovei. În plus, în cursul anului trecut, Rusia și Statele Unite şi-au întarit arsenalele nucleare. Atât Washington cât și Kremlinul continuând să cheltuiasca miliarde de dolari pentru modernizarea armamentului nuclear.

În ciuda problemelor economice ale țării sale, președintele rus Vladimir Putin s-a axat pe arsenalul nuclear, simbol și garant al influenței şi puterii rusești în lume. Putin a aminitit de aceasta putere nucleara a Rusiei amenintand direct „ alte țări nu ar trebui să intre în conflict cu noi.”

bulavaZiarul amintește , în ultimul an, Rusia a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (Bulava) capabila sa transporte focoasa nucleara. În plus, luna trecuta, Kremlinul a anunțat reanimarea proiectul trenurilor cu rachete nucleare, aşa-zise „trenuri ale Apocalipsei”.

Occidentul este îngrijorat şi de complexele de rachete ClubK, care pot fi instalate pe orice nava și deghizate ca petroliere.

Brian McKeon (Pentagon) sustine ca Washingtonul este în cautare de modalități pentru a contracara actiunile Rusiei.

Avem o serie de variante pentru un răspuns militar la adresa rachetelor rusești, care nu intră în conflict cu acordul cu Rusia privind eliminarea armamentului nuclear de raza medie si scurta spune McKeon.

În prezent nu exista rachete de croazieră în Europa, acest lucru se datorează faptului că ele sunt interzise prin acordul cu Rusia, dar avem în vedere şi o astfel de opțiune” – a declarat reprezentantul Pentagonului.

Experții cred tensiunea în problema armelor nucleare dintre SUA și Rusia marchează începutul unei perioade de cursă a înarmărilor nucleare”.TU 95

Publicatia The Daily Beast a scris Forţele Aeriene din Rusia ar putea efectua repetiții ale unui atac nuclear în zona Oceanului Atlantic și în Marea Nordului, încercând să calculeze astfel timpul de răspuns al sistemului de apărare al NATO în spațiul aerian european. În acest context, cele mai mari ingrijorari le trezesc incursilunile avioanelor Tu95 în spațiul aerian european.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Cât de reală este reluarea cursei înarmării nucleare

  1. […] Pentru americani, motivul acestei acţiuni îl reprezintărachetele de croazieră rusești, care au capacitatea de atransporta focoase nucleare pe distanțe lungi și care contravin acordului privind dezarmarea nucleară semnat deWashington și Moscova, scrie The Guardian, citat de paginaderusia.ro. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top