nuclearAccidentul de la Centrala Nucleara din Zaporizhzhya a insuflat incertitudine si, pe alocuri, chiar panica in Europa. Sunt reactoarele ucrainene sigure? Mai exista reactoarele de tip Cernobîl? Răspunsurile la cele mai importante intrebari despre siguranta industriei nucleare civile din Ucraina ofera publicatia germana Der Spiegel.

În timp ce accidentul de la centrala nucleara din Ucraian a declansat panica in presa germana, în alte țări, precum SUA sau Marea Britanie, unele publicatii nici macar nu au mentionat problema din Ucraina. Episodul a arătat încă o dată că teama de energie nucleară este foarte adânc înrădăcinată în Germania.

1. Ce anume s-a întâmplat la centrala nucleară din Zaporozhye?

Potrivit Societatii Germane pentru siguranța instalațiilor și a reactoarelor nucleare (GRS), accidentul a avut loc pe 28 noiembrie. Potrivit partii  ucrainene s-a produs un scurtcircuit în partea non-nucleară a centralei. Problema s-a produs la nivelul aparatului de masurare. Acesta măsoara tensiunea şi este folosit pentru a controla şi a proteja oscilatorul de orice deterioare. După producerea scurtcircuitului, generator a fost oprit și, în consecință, s-a oprit automat si a treia unitate a centralei. Aceasta este procedura obișnuită în astfel de cazuri. Nici generatorul si nici reactorul nu au fost deteriorate.

2. Cât de periculos este incidentul?

Incidentele sunt evaluate pe scara internațională a evenimentelor nucleare și radiologice al  INES. Aceasta variază de la 0 (unde 0 este  „deviație„) la 7 (catastrofă”). Autoritatea de supraveghere ucraineana a evaluat incidentul din Zaporozhye la zero  adica un eveniment fără semnificație pentru siguranța nucleara. Sunt catalogate drept „incidente” evaluarile intre 1-3, la nivelul 4 vorbim despre un accident” nuclear. Nivelul al 7-a s-a inregistrat doar in cazul dezastrelor de la Cernobâl și Fukushima.

nuclear33. Au existat scurgeri de materiale radioactive?

Potrivit GRS şi Ministerului ucrainean al Energiei acest lucru nu s-a întâmplat. În mediul inconjurator nu au ajuns substanțe radioactive si nici angajatii Centralei nu au fost expusi la radiatii.

4. Poate situatia să se înrăutățească?

Putin probabil. Potrivit GRS, după iesirea din functiune a generatorului, reactorul este alimentat prin sistemul de rezerva pentru asigurarea racirii sale. Operatorul centralei sustine ca reactorul este acum în stare rece”.

5. Există în Ucraina alte reactoare de tip Cernobîl în functiune?

Nu. Toate reactoarele ucrainene active sunt reactoare cu apă sub presiune de conceptie ruseasca sau sovietica. Ele nu diferă esențial fata de reactoarele cu apă sub presiune folosite în întreaga lume. Reactorul de tip RBMK Cernobîl a folosit un principiu diferit, la care in loc de apa pentru racire era folosit grafitul. Ultimul reactor de la Cernobil, al 3-lea, a fost dezafectat în anul 2000. În Rusia, mai există trei centrale nucleare cu 11 reactoare de tip RBMK aflate în funcțiune.

nuclear26. Cât de des au loc în Ucraina astfel de incidente?

Operatorii de centrale sunt obligați să raporteze toate incidentele, incepand cu nivelul 2 pe scara INES Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Ei pot raporta, de asemenea, evenimente de nivel 0 și 1, care cel care a avut loc pe 28 noiembrie, în cazul reactorului Zaporizhia3.

Din anul 1998 până în prezent, in Ucraina au existat cinci incidente două dintre ele de nivel 2 si doua de nivel 1. În ambele incidente de nivel 2 a fost vorba despre angajați care au fost expusi unui nivel ridicat de radiații la Cernobâl in 1999 și Zaporozhye în 1998.

7. Cât de sigure sunt centrale nucleare din Ucraina?

După prăbușirea Uniunii Sovietice, la începutul anilor nouăzeci, centralele nucleare nu îndeplineau  standardele internaționale. Problemele au apărut din cauza subfinanatarii si a lipsei de modernizari„, a declarat Wolfgang Richter, expert GRS. Cu toate acestea, de la mijlocul anilor nouăzeci, cele mai mari probleme au fost eliminate. Statistica AIEA în ultimii ani arată că centralele nucleare ucrainene nu sunt foarte diferite de cele din Germania, Franța sau Statele Unite. În următorii ani sunt planificate noi  modernizari a centralelor nucleare ucrainene. Programul este monitorizat si partial finanțat de UE.

8. Criza din Ucraina amenință siguranta centralelor nucleare?

Trei din cele patru centralele nucleare din Ucraina, și anume, Rivne, Khmelnitsky și de Zujno-Ukrainskaya se afla foarte departe de zonele de conflict cu separatiștii. Centrala de la Zaporozhye se afla la cel putin 200 km de orasul Donetk. Fără nicio îndoială, conflictul cu Rusia a creat pentru Ucraina mari dificultăți economice. Dar până acum nu există niciun indiciu că suferă in vreun fel siguranța celor 4  centrale nucleare.

9. De ce a existat panică?

Oprirea bruscă a unității Zaporozhye3 a dus în anumite regiuni din Ucraina la sistarea alimentarii cu energie electrica. Situatia nu este surprinzătoare deoarece cele patru centrale nucleare din țară produc 44 la suta din energia electrică a Ucrainei (începând cu 2013).

Zaporozhye, cu șase unități de 1000 MW este cea mai mare centrala nucleara din Europa. Când un reactor se opreste brusc, lipsa unui gigawati de energie pe timp de iarna poate crea probleme de alimentare electrica.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top