Kremlinul este în „alianță necurată” cu Biserica Ortodoxă Rusă, scrie site-ul postului tv elvețian SRF. Faimoasa Catedrala Sf. Isaac din Sankt-Petersburg (Isaakievski Sobor), la 100 de ani de la revoluția din octombrie 1917 este transferata din nou în proprietatea Bisericii.

Potrivit corespondentului SRF la St Petersburg, la mijloc, pe langa reparatia istorica, se afla si banii: în catedrala acum funcționează un muzeu care aduce milioane de dolari din vânzările de bilete. Prin urmare, mulți locuitori din Sankt Petersburg spun că transferul catedralei catre Biserica este un cadou scump, mai ales că bugetul orașului nu este chiar atât de mare.

Un alt motiv al transferului este si rolul tot mai mare al Bisericii Ortodoxe în Rusia. In ultimii ani, ea a devenit o instituție mult mai importantă decât era înainte, iar transferul catedralei este vazut ca un semn al creșterii autorității Bisericii Ortodoxe Ruse.

Patriarhul rus Kirill a cerut să fie retrocedata Bisericii toată averea confiscata in timpurile sovietice. El a încercat să-i liniștească pe cei care cred că Catedrala Sf. Isaac va deveni mai puțin accesibila publicului. În luna ianuarie, administrația orasului Sankt-Petersburg si-a dat în cele din urmă acordul pentru transferul imobilului în proprietatea Bisericii. Această decizie a stârnit un val de proteste printre „rusii europeni cei mai educati din Sankt-Petersburg”, screi postul de televiziune. Duminica trecuta, aproximativ 2.500 de persoane au organizat o demonstrație împotriva transferului catedralei.

Corespondentul elvetian notează ca,  spre surprinderea sa, este posibil ca aceste proteste sa modifice planurile guvernatorului, mai ales dupa ce Kremlinul s-a distanțat de problema. In plus, există informații că se cauta activ un compromis. Este posibil ca Biserica sa accepte sa administreze catedrala împreună cu primaria. „Ar fi unul dintre acele cazuri rare, când protestele forțeaza guvernul rus sa cedeze”, – crede jurnalistul SRF.

Acest caz nu este singular în Rusia. Biserica Ortodoxă rusă încearca din rasputeri să reintre în posesia averii sale, de care a fost deposedata dupa revoluția din 1917. Este vorba despre mănăstiri, temple, terenuri agricole. Iar puterea de stat în Rusia colaboreaza din plin. ”Rusia a efectuat o intoarcere conservatoare, o revenire la valorile tradiționale rusești, iar Biserica Ortodoxă este una dintre ele”, apreciaza autorul.

la randul sau, Biserica sustine noua ideologie de stat, care „se opune avortului, condamna homosexualitatea și susține caracterul excepțional al Rusiei; în comparatie cu Occidentul aflat in declin moral, Rusia este singura țara cu adevărat creștină”.

În același timp, rușii de rând nu se prea omoara nici cu mersul la biserica, nici cu cititul bibliei. Într-un fel, ”ortodox” in Rusia este aproape un dat natural, sinonim cu ”rus”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Catedrala Sf. Isaac – piatra de poticnire în alianța Kremlinului cu Biserica Ortodoxă Rusă

  1. Catun spune:

    Deci „Rusia este singura tara cu adevarat crestina”. Uitati-va la Putin ca sa vedeti cum a ajuns pentru unii Hristos.

  2. Bucovina de Nord este Romania spune:

    Si tezaurul cand in inapoiati banditilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top