Luni a fost o zi proastă pentru multa lume. Dar cea mai proasta a fost pentru Evgheni Buryakov, agent SVR (Serviciul de Iformatii Externe al Rusiei), scrie revista Time, care relateaza amanunte despre filajul si prinderea spionului rus, aflat in SUA sub acoperirea unui functionar bancar.

„Însa cea mai proasta a fost ziua de luni pentru cei doi curatori (oameni de legatura, responsabili de comunicarea cu centrul) ai spionului, scapati de arestare şi care, prin comportamentul imprudent si birocratic l-au tradat pe agentul secret rus”, afirma Time.

Evgheni Buryakov risca 10 până la 20 de ani de închisoare în baza acuzațiilor de spionaj. Dar, de fapt, el va petrece în custodia SUA probabil doar cateva săptămâni sau luni, pana cand Moscova va găsi o candidatura potrivita din randul americanilor din Rusia, pe care il va salta și va oferi la schimb cu Buryakov. Apoi, fostul spion va reveni la Moscova și va avea probabil o cariera de succes în sectorul privat sau public.

FBIDar, in cazul curatorilor sai, probabil ca lucrurile vor fi diferite. Deși vremurile in care agentii care o dadeau in bara erau exilati in Siberia sunt demult apuse, viitorul celor doi va fi mai putin fericit dpdv profesional. „Îi vedem în viitor mutand hartii prin birourile SVR de la Moscova”, apreciaza Time.

Judecând după textul de acuzare, Buryakov a fost un spion deosebit de important pentru Rusia. În calitate de angajat al unei banci din New York, el era capabil adune informații valoroase cu privire la anumite aspecte economice, care nu sunt disponibile pentru orice diplomat.

Buryakov a „fost tradat” de cei doi curatori ai sai, diplomații Igor Sporyshev și Victor Podobny. Într-o convorbire telefonică deschisă, cei doi curatori au folosit numele real al lui Buryakov, telefon care, după cum s-a dovedit, era ascultat de FBI.

Time îi ridiculizează pe agentii-curatori, care au fost inregistrati de FBI plângandu-se despre cat de plictisitoare este viața de spion în comparatie cu filmele în care apare James Bond, sau atunci cand isi relatau cum încercau să recruteze fete tinere de la o firma de consultanta și de la Universitatea din New York.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Cazul spionului rus „sub acoperire”: Îţi pui mâinile în cap la cât de proşti au putut să fie curatorii săi

  1. penibili spune:

    Propaganda de doi bani! Nici copii nu cred prostiile astea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top