rusi la APCESeara târziu, pe 28 ianuarie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a lipsit delegația rusa de dreptul la vot până în luna aprilie. Ca raspuns, Rusia a anunțat va ieși pentru un an din APCE. Șeful delegației Alexei Pushkov a declarat fara Rusia APCE este un nimeni si ca va ramane pe drumuri.

Problema este că, Moscova și Strasbourg au înțelegeri diferite a ceea ce înseamna Consiliul Europei”, sustine Mihail Zîgary, redactor-sef al postului tv Dojdi din Rusia (canal de opozitie).

Pentru oficialii ruși, orice organizație internațională este o autoritate supranațională. Prin urmare, trebuie cucerita. În schimb, pentru parlamentarii europeni, Consiliul Europei este un club al intelectualilor, unde se discuta despre legi și practici juridice, oamenii isi ofera reciproc sfaturi despre cum să fie imbunatatita justitia etc.

„Autoritățile ruse aceste sfaturi nu le mai asculta de foarte mult timp, – afirma Mihail Zîgary – și se comportă ca si cum nu ar exista Consiliulul Europei, şi nici regulile CE. De ce, atunci, sa ne înșelăm singuri, s-au întrebat membrii APCE si le-au retras dreptul de vot.

Imaginați-vă că va aduceti copilul la un club de hochei, in echipa unui antrenor bun (scump), care a format o mulțime de jucători cunoscuti. Dar nu va place nimic. Nu va place metoda de antrenament, iar temele pentru acasa vi se par, in genere, o imixtiune în viața de familie. Și începeti sa va certati cu antrenorul, care continuă să lucreze conform propriilor reguli.

Mihail Zîgary

Mihail Zîgary

Apoi iesiti pe gheață și spuneţi că stiti sa antrenati la fel de bine. Mergeti la sefii acestuia si incearcati sa-i convingeti sa-l concedieze pe antrenor. Dar nici asta nu ajută. Atunci aflati antrenorul l-a sanctionat pe copil: l-a asezat pe banca de rezerve si i-a spus sa stea si sa priveasca cum joaca altii. Antrenorul spune ca l-a pedepsit pentru ca s-a batut în vestiar. Dar dvs. nu il credeti. Afirmati ca este un complot si vreti sa-i pedepsiti  pe defăimători.

Ce faceti în cele din urmă? Îl amenințaţi iar pe antrenor ca va veti retrage copilul.

Dar suntei sigur ca copilul dvs are nevoie de hochei?, intreaba jurnalistul.

Această poveste este o metaforă despre evoluția relațiilor dintre Rusia și Consiliul Europei din ultimii 15 ani.

Consiliul Europei a fost fondat în 1949 de zece țări, intr-o perioada in care ranile razboiul inca nu s-au vindecat. De la bun început a fost un club al politicienilor idealisti, care si-au stabilit locul de intalnire intr-un oras izolat la acea vreme, la granița dintre Germania și Franța, la Strasbourg. Participanții au decis să-și asume idealuri nobile: să-si promită reciproc viața umană va fi de acum incolo pentru ei cea mai mare valoare. Au convenit că vor lucra împreună pentru a îmbunătăți legislația în țările lor şi să respecte drepturile omului pretutindeni. Și acești idealisti din Europa de Vest, care au supraviețuit războiului, au elaborat Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Și toţi au fost de acord s-o respecte. Convenția, printre altele, interzice tortura, sclavia și munca forțată, garantează libertatea de întrunire și demonstrații, libertatea de alegere, libertatea de exprimare, intimitatea, și interzice pedeapsa cu moartea. Pe scurt, lucrurile de bază, simple, dar care multe sunt în Rusia înca contestate.

Un alt scop Consiliul Europei nu are  statutul de membru nu oferă nici privilegii, sunt numai obligații impuse în mod voluntar de toti membrii.

Deci, ce cauta Rusia in Consiliul Europei?

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top