nave NATOAlianța Nord-Atlantică a dublat numarul de exercitii militare langa frontierele terestre ale Rusiei, precum și în Marea Neagră și Marea Baltică, zone aflate în responsabilitatea comandamentului Districtului Militar Vest (DMV), s-a plans ministrul apararii din Rusia, Serghei Șoigu, la ultima reuniune a Colegiului Ministerului Apararii.

Desi raportul de forte la granita este evident net in favoarea Rusiei, Șoigu promite o concentrare si consolidare si mai mare de forte armate terestre, anti-aeriene, aeriene si navale.

Raportul de forte

NATO desfasoara în primul său eșalon din Europa de Est circa 30 de avioane de luptă, aproximativ 1.200 de vehicule blindate și mai mult de 1.000 de militari. O preocupare deosebită în rândul conducerii militare a Rusiei a iscat-o plasarea în România a elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA – deoarece lansatoarele complexului Aegis Ashore pot fi utilizate pentru desfășurarea de rachete de croazieră Tomahawk. Înca un astfel de complex este construit în Polonia, a amintit Serghei Șoigu.

La randul sau, Rusia va consolida Districtul Militar Vest cu inca 10 mii de militari pe baza de contract si peste doua mii de unități de echipamente militar nou și modernizat. Totodata, cu câteva zile în urmă, complexul militar-industrial al Rusiei a livrat DMV un nou comlex de rachete „Iskander-M”, echipat cu rachete de croazieră și balistice. Raza de actiune a acestor rachete este de 500 km, ele fiind de neatins de sisteme anti-aeriene ale Occidentului, s-a laudat Șoigu. El a precizat că desfasurarea de rachete „Iskander” în regiunea Kaliningrad va pune in pericol principalele capitale europene, fapt deosebit de ingrijorator pentru NATO.armata rusa

În prezent, DMV dispune de 48 lansatoare de rachete tactice „Tocika-U” și „Iskander”, peste 700 de tancuri, 900 de vehicule de luptă, mai mult de 600 de tunuri autopropulsate și 300 de lansatoare de rachete multiple. Luând în considerare noile livrări promise, potențialul de luptă al Districtului Militar Vest va crește în mod semnificativ.

Rusia pune accent si pe pregatirea fortelor armate. Numai în perioada de iarnă, in DMV, s-au organizat aproape 300 de exercitii militare si manevre de lupta. Urmeaza exercitiile ”forțelor colective de reacție rapidă” ale OTSC (Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva) „Interacțiunea-2016”, la care vor participa forte armate din Rusia, Belarus, Kârgâzstan, Armenia, Kazahstan și Tadjikistan.

Totodata, Rusia înlocuieste ”brigazile de armata” – create dupa modelul NATO – cu armatele model sovietic. Astfel, în DMV au fost recreate trei armate – Armata 1  Tancuri, Armata a 6-a și a 20-a combinate.

În plus, Flota Baltică este consolidata cu un nou corp de armată (Corpul 11 de Armata), două nave de război, nave auxiliare, cele mai recente sisteme de artilerie și sisteme de apărare aeriană.

iarna armata rusaLa prima vedere, cele trei armate ruse recreate la granita vestica inseamna mult mai mult comparativ cu patru batalioane despre care NATO spune ca le va aduce in Europa de Est, in principal in Polonia si țările baltice. Dar componența și mijloacele de luptă generale ale NATO sunt net superioare celor ale armatei ruse, mai ales ca noile armate ruse recreate in DMV sunt o replica palida (dupa efective) a armatelor existente în Uniunea Sovietică.

Practic, doar Armata 1-a Tancuri este formata din două divizii și două brigăzi, iar celelalte doua au mai degraba format de brigazi. Generalul Șoigu sustine ca se lucreaza la problema si ca două brigazi din componenta Armatei a 20-a Combinata vor fi reformate în divizii. Dar chiar si asa, comparativ cu armatele sovietice, care aveau si cate șase divizii …

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Ce fel de armată ridică Rusia la granița sa vestică

  1. barbu marian spune:

    daca tehnologia rusa este depasita de ce -si mai fac probleme cei din nato, problema este ca nu se cunoaste adevarata tehnica rusa, iar esential e factorul uman iar americani se stie sunt cei mai slabi luptatori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top