KudrinFereastra de oportunitate pentru reforme și restabilirea creșterii economice în Rusia s-a închis sub presiunea sancțiunilor occidentale și a ciclului electoral. In lipsa vointei politice pentru reforme, Rusia se confruntă de mai mulți ani cu o stagnare, fiind la un pas de recesiune, a declarat fostul ministru de finanțe, Alexei Kudrin, care a demisionat din guvernului rus în septembrie 2011, potrivit Reuters.

Acum acesta conduce organizația non-guvernamentala Comitetul pentru Inițiative Civile(OIG).

În evaluarea sa, Kudrin crede ca sancțiunile occidentale vor costa Rusia 1% din PIB în acest an si anul viitor, iar apoi efectul va începe să scadă. Totodata, el a pus la indoiala estimarile guvernului de crestere economica în 2015-2017 de 1,2%, 2,3% și respectiv 3%.

„Fără reforme aceste cifre sunt discutabile Vom avea stagnare, ca acum. Probabil si recesiune…„, a spus Kudrin, numind prognoza bugetata a evolutiei prețului petrolului in jurul a 100 de dolari pe baril in urmatorii trei ani ” mult prea optimista.

Kudrin a mai spus perioada de creștere a prețurilor mondiale la petrol, care a adus boom-ul economic in primii 15 ani de regim Putin a trecut și nu va reveni în următorii 20-30 de ani. În plus, în următorii cinci ani, Rusia va trebui să faca fata sancțiunilor, care vor agrava situația, deoarece vor lipsi bazele economiei ruse de cele mai importante surse de creștere tehnologia occidentala și capitalul.

lada-kalina-sedanExista presupunerea că vom produse singuri si tot singuri ne vom finanta. Această capacitate este redusă substanțial. Aș spune că vom schimba Toyota și BMW asamblate în Rusia pe Lada Kalina”, a spus Kudrin.

Prieten cu Putin, Kudrin a recunoscut că nu se mai afla in cercul restrâns al oamenilor care influențează procesul de luare a deciziilor în Rusia. Despre politica economică a lui Putin spune ca este haotica” și a prezis taxe mai mari și abandonarea politicii de stat social ca răspuns la criză.

O parte semnificativă a elitei sprijina acțiunile lui Putin în Ucraina, dar nu înțelege cum acest lucru va afecta cadrul general economic, instituțional și al sistemului politic. Ei nu înțeleg ce se va întâmpla în ceea ce privește dezvoltarea societății noastre și economiei ruse în următorii ani și care este modelul economic de urmat„.

Kudrin spune ca Rusia trebuie sa se pregătească pentru o confruntare prelungită.

Pentru o schimbare completa de model și reorientarea comerțului exterior avem nevoie de douăzeci ani”, a avertizat Kudrin, adăugând în următorul deceniu, Rusia nu va putea să se dezvolte fără tehnologie occidentală și cooperare internațională. Primul sector care va suferi cel mai tare va fi cel de extragere a petrolului.

Reducerea veniturilor exacerbează nevoia de schimbare structurală, dar apropierea alegerilor parlamentare din 2016 și prezidentiale în 2018 reduce șansele ca puterea sa aiba determinarea sa initieze reforme dureroase.

„Din punct de vedere politic era perioada cea mai favorabilă pentru a efectua astfel de reforme. Dar fereastra oportunitatilor s-a închis in aceasta toamna si acum toată lumea începe să se gândească la viitoarele alegeri. Acest lucru este evident,” – a spus Kudrin.

Alexei Kudrin a lucrat la începutul anilor 1990 în administrația Sankt-Petersburg pentru primarul Anatoli Sobchak, împreună cu Vladimir Putin. 

Kudrin a fost numit ministru de Finanțe pe 18 mai 2000 și a deținut această funcție timp de 11 ani. În plus, el a fost viceprim-ministru în 2000-2004 și în perioada 2007-2011. Experții sunt de părere în calitate de șef al Ministerului de Finanțe el a condus cu asprime finanțele Rusiei, a realizat reforma fiscală și bugetara și a rămas un susținător al pieței libere.

În 2011, Dmitri Medvedev l-a demis pe Alexei Kudrin. Motivul pentru concediere a fost declarația lui Kudrin care a afirmat că nu este de acord cu numirea lui Medvedev la sefia guvernului.

La sfârșitul lunii iunie, într-un interviu amplu pentru Itar-Tass, fostul ministru de finanțe a declarat guvernul ia decizii care duc la scaderea economiei. El a menționat escaladarea în continuare a conflictului din Ucraina și intervenția militară ar putea costa pe ruși o cincime din venitul lor ca urmare a sancțiunilor economice occidentale și a cursei înarmărilor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top