ISNu ucrainenii, NATO sau SUA reprezintă adevaratul pericol pentru Rusia, apreciaza analistii rusi, ci islamizarea tot mai accentuata a anumitor regiuni ale Federatiei Ruse.

Riscurile incep sa fie constientizate si la Kremlin, care nu vede cu ochi buni organizaţia Statul Islamic (IS), poate singurul aspect al politicii externe a Kremlinul care coincide cu actiunea politica a SUA in zona.

Oficialii rusi sustin ca IS reprezinta un potențial extrem de periculos pentru Moscova, deoarece luptătorii islamici – multi provenind din fosta URSS – care acum sunt extrem de agresivi în Irak și lupta împotriva forțelor guvernamentale în Siria, ar putea să se întoarcă în Rusia.

Orice amenințare teroristă de o asemenea amploare este o amenințare şi pentru Rusia, pentru că este greu de calculat sau prezis care sunt consecințele acesteia,” – a declarat Ilya Rogachev, directorul Departamentului Noilor Provocari al Ministerului rus de Externe, potrivit Interfax”. El a menționat că, în acest moment amenințarea pentru Rusia este mai mult ideologica, dar ea poate oricand capata o alta natură.”

Potrivit diplomatului există un pericol real ca luptătorii IS să revină în Rusia. În plus, IS ar putea încerca să-şi extindă influența în regiunile musulmane din Rusia, exprimă îngrijorarea Moscovei diplomatul MAE.

În ceea ce privește ideologia, nu există nicio limită în extinderea „Statului islamic„, şi nu este vorba doar despre regiunile de sudul Rusiei, ci despre toate regiunile musulmane„, prezice diplomatul.

Îngrijorarea Moscovei în privinţa influenţei IS in Rusia nu este intamplatoare. Numărul musulmanilor indigeni din Rusia a crescut de la căderea Uniunii Sovietice, cu 69% în cazul dagestanezilor, 50% a cecenilor şi 100% a inguşilor.

În 2010, procentul musulmanilor din Rusia reprezenta 11% din totalul populaţiei, adica peste 16 milioane dintr-o populaţie de 142 milioane de locuitori. În urmatorii cinci ani acest procent ar putea ajunge la 15%.

In afara de sporul natural al musulmanilor, Rusia se confrunta cu migratie islamica puternica din tarile fostei URSS. Conform unor statistici oficiale, aproximativ 240.000 de musulmani intră anual în Rusia. Centrul de Studii pentru Migrare din Rusia vorbeşte chiar de peste 400.000 dacă se pun la socoteală şi imigranţii ilegali.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top