GazpromParteneriatul Trans-Pacific este unul dintre cele mai importante acorduri comerciale care poate contribui la adâncirea izolării economice a Rusiei, cu excepţia cazului în care Kremlinul va liberaliza comerţul în zona Asia-Pacific, scrie economistul Jan Teresinski, într-o analiză publicată, în portalul russiandirect.com.

Trans-Pacific (TPP) este un tratat comercial și de investiții între douăsprezece țări din regiunea Asia-Pacific: Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, Statele Unite ale Americii și Vietnam.

Țările din cadrul TPP reprezintă aproape 40 la suta din PIB-ul global și aproximativ o treime din comerțul mondial şi prin liberalizarea comerţului dintre acestea se vor aduce beneficii economice importante, câștigurile de bunăstare anuale pentru economia mondială ridicandu-se la 104.3 miliarde dolari până în 2025.

Principalii beneficiari vor fi, desigur, participanții la acord, numai SUA poate obține 13.9 miliarde dolari anual. Aceste câștiguri de bunăstare sunt măsurate în funcție de așa-numita variație echivalent – suma de bani care ar trebui să fie plătită fără liberalizarea comerțului. Beneficiile TPP vor rezulta din alocarea mai eficientă a resurselor, creșterea productivității și din varietatea de produse disponibile pentru consumatori.

Deși discuțiile initiale privind un posibil acord comercial (Acordul de parteneriat economic Trans-Pacific Strategic) între unele dintre aceste țări au avut loc încă din 2002, liberalizarea comerțului Trans-Pacific a început în 2009, când SUA s-au alăturat oficial.

Barack Obama tratează destul de serios TPP – acesta fiind unul dintre obiectivele principale ale agendei sale comerciale, și speră să încheie acordul înainte de plecarea sa de la Casa Albă în 2017. Din păcate, au existat unele întârzieri în negocierile din cauza dezacordurilor dintre părțile implicate, de exemplu, legate de protecția drepturilor de proprietate intelectuală.

TPP și jocurile geopolitice?

suaPrin participarea la TPP, SUA urmăreşte să îşi întărească prezenţa în Asia-Pacific și sa promoveze o ordine economică liberală în jurul său în această regiune.

Pentru alte țări ale acordului, TPP este un mod de a deveni mai puțin dependente de marile puteri din Asia – în special, China – și pentru a crește legăturile cu SUA, care rămâne cea mai puternică economie a lumii.

Și de ce Rusia? De la dezintegrarea Uniunii Sovietice, Rusia nu a fost deosebit de interesată de regiunile sale din zona Pacificului și a încercat să acționeze ca o țară europeană, nu asiatică. Recent, cu toate acestea, în mediu mai ostil pentru economia rusă în Europa, Putin a făcut un pivot politic susținut în Asia.

Se estimează că, în termeni economici, Rusia va pierde din TPP circa un 1 miliard de dolari până în 2025. Rusia pierde deoarece comerțul consolidat are loc în altă parte, nu se poate bucura de câștiguri din productivitate și de o mai bună alocare a resurselor rezultate din consumul comercial.
Președintele rus Vladimir Putin recunoaște acest lucru drept o posibil ameninţare si a tratat TPP drept „o altă încercare SUA de a construi o arhitectură de cooperare economică regională de care ar putea beneficia „.

Mai mult, liderii ruși și-au exprimat convingerea că TPP va fi în cea mai mare parte ineficientă, fără participarea Rusiei și Chinei. Într-adevăr, unii experți susțin că TPP este doar o bază pentru un acord mai amplu, comerțul dintre toate cele 21 de țări din forumul Cooperare Economică Asia-Pacific, inclusiv cu Rusia și China.

De fapt, dacă acest concept de zonă de liber schimb Asia-Pacific (FTAAP) va fi vreodată realizat, Rusia va fi a doua cea mai mare beneficiară (după China). Datorită câștigurilor de productivitate și opțiunilor mai largi pentru consumatori, bunăstarea rusă este proiectată să crească la 152.3 miliarde dolari (o mare parte din câștigurile mondiale estimate 862.2 miliarde dolari).

Rusia nu poate ignora aceste estimări, dar a ales să observe ceea ce va rezulta din TPP și să se concentreze pe proiectul de integrare în care este lider, adică Uniunea Economică Eurasia.
Acest lucru arată o orientare spre foștii membri ai Uniunii Sovietice, mai degrabă decât pe zona Pacific; poate si din cauza faptului că este liderul de necontestat al Uniunii Eurasia, în timp ce în Pacific are nevoie de resurse pentru a face față unor parteneri puternici precum SUA și China.

Probabil că tratatul va aprofunda izolarea economică a Rusiei, precum și agravarea poziției sale în Pacific.

Pentru a evita aceste efecte, Rusia trebuie să încerce să devină o parte a liberalizării comerțului Trans-Pacific, care nu trebuie neapărat să fie prin TPP. De fapt, cea mai bună opțiune pentru liderii ruși pare a fi o promovare activă a ideii de FTAAP, în care sunt implicate aproape toate țările din zona Pacificului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top