Numărul de ortodocși în Rusia, potrivit sociologilor, se apropie de numărul total al populatiei de etnie rusă. De fapt, cuvântul „ortodox” (pravoslavnîi) și „rus” au devenit sinonime. Cu toate acestea, nu toți cei care se declara credinciosi merg la biserica. În special, în conformitate cu studiile VTsIOM, doar 11 la suta dintre rușii care se identifica cu Biserica Ortodoxă Rusă, au respectat Postul Cel Mare, potrivit DW.
„În capetele credinciosilor rusi este haos”
Potrivit datelor Fondului „Opinia publică”, numărul de persoane care se declara ortodocși a ajuns la 72 la sută din populația de etnie rusă. În timp ce doar 4 la suta din acestia participă în mod regulat la slujbele bisericii.
Nici cu convingerile religioase ale credincioșilor ruși nu totul este în regula. Un sondaj realizat de „Levada Center” în 2010 a aratat ca 60 la suta din ortodocși nu se consideră religiosi. Mai mult decât atât, doar aproximativ 40 la suta cred în existența lui Dumnezeu, iar 30 la suta din ortodocsi nu cred în Dumnezeu.
Șeful Diviziei socio-politic „Levada Center” Natalia Zorkaia spune că o lungă perioadă de timp ortodoxia a servit ca substitut al identitatii naționale ruse. „Astăzi, afirmatia „Eu sunt ortodox”, în Rusia rareori înseamnă religiozitate” – a explicat Zorkaia pentru DW.
Chiar și de Paști, spune expertul, cei mai multi vin la biserica nu pentru liturghia în sine, ci pentru a aprinde lumanari, a se ruga, a sfinti pasca etc. și, de regulă, au o idee vagă despre sensul credinței ortodoxe. Sociologul consideră că în țara sunt încă adanc inradacinate reminiscentele păgânismului. „În mașini toti au iconite, in spitale e plin de iconite. Icoane peste tot. Este un fenomen de masă, care deloc nu probeaza credința crestina” – spune Zorkaia.
Experții sunt convinși că Biserica acordă puțină atenție educației „turmei sale”. Biserica Ortodoxa Rusa este surprinzător de arhaica, ea vorbeste cu credincioșii într-o limbă de neînțeles. În acest caz, societatea are cu adevarat nevoie de valori inalte, dar Biserica nu raspunde acestor solicitari spirituale” – spune sociologul.
„Profesorul de matematica spunea că computerul este invenţia diavolului”
Cum apreciaza rusii ortodocsi religiozitatea lor? În conversație cu DW, filologul Valeria V. a recunoscut că nu are o atitudine prea „serioasa fata de credinta”. „Merg foarte rar la biserică, doar uneori, de Crăciun și Paște” – spune Valeria.
Cand a fost copil, ea a fost inscrisa la o școală religioasa”… Mulțumesc lui Dumnezeu ca am fost luata de acolo. Fiecare lecție începea și se termina cu o rugăciune. Iar profesorul de matematică ne spunea că computerele sunt inventia diavolului” – a spus ea. Valeria este convinsa că ar fi mers la biserica mai des, dacă aceasta ar conta mai mult in viața comunității: „Eu as dori să vad în biserică o activitate care reunește oamenii nu numai spiritual, dar și social. Ar fi frumos dacă am avea ceva de facut, un fel de responsabilitate”.
Contabila Anastasia F. recunoaște că a pierdut interesul pentru religie. „Bunica mea m-a botezat în secret, pentru ca tata era un ateu înflăcărat, – spune Anastasia – Cand eram copil, credeam cu adevărat în Dumnezeu, și această credință dadea sens vieții”. Astazi, Anastasia nu mai crede, desi îi place sa se duca la biserica din motive „estetice”, – a spus ea.
La spovedanie si impartasanie Anastasia a fost doar de două ori în viața. Prima dată s-a dovedit a fi foarte dureros”: m-am spovedit la Mănăstirea Soloveţki, iar preotul m-a certat foarte rau. Dacă era sa-l ascult nu puteam face absolut nimic – nici sa beau, sa fumez, fara sex…”. Cu toate acestea, si-a botezat fiica: „Nu știu de ce. Cred că din obisnuinta”.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.