Pe 11 iunie, Trezoreria Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva companiei din Sankt-Petersburg „Divitechnoservice“, care produce și menține echipamente pentru cercetarea subacvatica – inclusiv echipamente la cererea FSB. În mesajul său, SUA constată că Rusia explorează în mod activ cablurile de comunicații submarine, care transmit mare parte din traficul global de Internet.
Cablurile in cauza traverseaza oceanele si asigura traficul de Internet între continente. Numarul acestor cabluri este în prezent de aproximativ 450 de bucăți (la începutul anului 2018) si ele asigura până la 99% din traficul mondial de Internet.
În decembrie 2017, reprezentanții NATO au anunțat că submarinele rusești si-au intensificat actvitatea în zona traseelor de cabluri din Oceanul Atlantic. Potrivit reprezentanților americani și britanici ai NATO, există două pericole rusesti – distrugerea cablurilor și interceptarea traficului de date.
Dar ce se intampla daca un astfel de cablu este rupt sau taiat? Trebuie să înțelegem că reteua subacvatica este în mod constant supusa incidentelor. Cabrulurile submarine sunt rupte aproximativ o dată la două zile. Cauză obișnuită a acestor incidente o reprezinta ancorele navelor. Uneori, daunele apar din cauza cutremurelor subacvatice.
Ruperea cablurilor poate duce la consecințe destul de grave: de exemplu, din cauza unei probleme cu rețeaua de cablu de pe fundul Mării Mediterane la începutul anului 2008, au fost inregistrate întreruperi de Internet la majoritatea utilizatorilor din Egipt și India. Din cauza unei ancore aruncate la intrarea în portul Mombasa (Kenya), utilizatorii din șase țări africane au avut viteza mai mica la Internet. Remedierea unor astfel de incidente poate costa si sute de milioane de dolari.
Dar, în comparatie cu alte regiuni, reteaua de cablu trasa între SUA și Europa de Vest este atat de vasta, incat dacă sunt distruse mare parte din cabluri, utilizatorii de Intenet nu vor observa acest lucru – traficul de date îsi va schimba automat ruta.
Și chiar dacă sa presupunem că toata reteua din Oceanul Atlantic de Nord va fi taiata în același timp, traficul se poate redirecționa pe un alt traseu, de exemplu, prin Oceanul Pacific. O parte va fi preluata de sateliti.
Ce daune poate provoca Rusia?
În octombrie 2017, în „Parlamentskaia Gazeta“ s-a anuntat că la bordul noii nave de cercetare a Marinei ruse „Yantari“ au fost livrate echipamente pentru cercetari la mare adâncime și de conectare la „cablurile secrete de comunicatii“. Adevărul e că nu este foarte clar ce vrea sa însemne asta. Poate că este vorba despre cablurile secrete rusești. Expertul Royal United Services Institute (RUSI), Igor Sutiagin, a adeclarat pentru BBC ca, din punct de vedere tehnic, este foarte dificil pentru cineva să se conecteze la cablurile submarine. Mult mai ușor este sa le tai pur și simplu.
Totusi, in lume exista o nava care poate sa se conecteze la aceste cabluri. În 2005, The New York Times a scris că submarinul american Jimmy Carter dispune de echipamentele necesare care sa-i permita interceptarea traficului asigurat de cablurile submarine.
Nu se stie daca si submarinele militare rusesti au obtinut intre tmp aceasta tehnologie.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Ce tehnologie ? Pai godacii nici telefoane mobile sau automobile nu stiu produce…vai mama lor de analfabeti ! Auzi la ei: sa intercepteze godacii transferul de informatii…
🙂
Ei interceptează 011000101000101…
…dar nu știu a traduce !
🙂
PS. Nu știu engleza (ei)..
🙂