Experții militari au calculat cât de scumpa ar fi pentru Europa retragerea Statelor Unite din NATO  – și ce consecințe ar avea acest lucru asupra unui eventual conflict cu Rusia, scrie publicatia elvețiana Tages-Anzeiger.

„Acesta este doar un exercitiu de rationament logic, care totuși într-o bună zi poate deveni realitate: SUA pun în aplicarea amenintarea (facuat de atatea ori de Trump – n.r.) si parasesc NATO în 2021. T​oate trupele americane sunt evacuate din Europa, este retras comandamentul. Ce se va întâmpla cu Alianța Nord-Atlantica? Această întrebare a fost pusa de Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS), care acum ne avertizează asupra unor consecințe grave „, scrie publicatia.

Cât de importanta este SUA pentru NATO ne arata cateva cifre: cheltuielile de apărare ale SUA se ridică la peste 600 de miliarde de dolari. Toate statele europene, plus Canada, cheltuiesc doar jumătate din această sumă pentru apărare, astfel că Statele Unite reprezintă două treimi din totalul costurilor NATO pentru apărare. De asemenea, SUA contribuie cel mai mult la bugetul NATO (cu aproximativ 2 miliarde dolari).

Prin urmare, retragerea americanilor din alianță ar avea un cost uriaș pentru Europa(…) Potrivit primului scenariu militar, NATO va fi forțată să apere căile maritime internaționale vitale pentru economia europeană, iar pentru a face acest lucru, va trebui să găsească un înlocuitor pentru navele de război și aeronavele americane. Potrivit studiului IISS, costul acestei măsuri va fi de 110 miliarde de dolari.

Cel de-al doilea scenariu se va dovedi a fi și mai costisitor: după atacul Rusiei asupra uneia dintre țările est-europene  membre NATO, va începe un război terestru. Pentru a respinge Rusia, Europa va trebui să cumpere urgent sisteme antirachetă Patriot, tancuri grele, nave de război și bombardiere. Costurile estimate variază între 288 si 357 miliarde de dolari, se spune în articol.

Ieșirea SUA din NATO va avea nu numai consecințe financiare, ci și militare.  Alianța va fi slăbită și va trebui să refaca toate structurile de comandă, să recruteze și să instruiască mai mulți soldați, să producă mai multe echipamente militare și arme.

IISS sugerează că refinanțarea și creșterea armatei NATO fara SUA va dura până la 20 de ani.

În prezent,  Statele Unite înseamnă 40% din forțele NATO. Ca urmare a retragerii țării din alianță, NATO va pierde mai mult de 1,3 milioane de soldați. În total, numărul trupelor NATO este de 3 milioane de soldați.

„Pentru a atinge din nou acest efectiv de trupe și pentru a le folosi în eficient, celelalte țări NATO vor avea nevoie de două decenii – este prea mult timp dacă se ajunge cu adevarat la o confruntare armata cu Rusia”, conchide Tages-Anzeiger.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Ce se va întâmpla dacă SUA părăsesc NATO?

  1. bogdan spune:

    Oricum ar fi chiar si fara USA, NATO tot are un buget de aproape 5 ori mai mare decat al armatei de Godaci !
    Iar ca trupe tot sunt aprox 2 milioane in comparatie cu cca 1 milion de godaci ! Iar tehnica militara NATO chiar si fara USA este sensibil mai avansata decat cea Porceasca ! Porcii au ceva mai multe tancuri in schimb si armament Nuclear ! Dar in cazul unui razboi Nuclear oricum nimeni nu scapa !

    • Jos propaganda fascisto-sorosista spune:

      Exact! Dupa cat investesc porcii in armata, iti dai seama cine sunt criminalii doritori de razboaie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top