Scăderea preţului la petrol şi sancţiunile occidentale au exercitat un impact negativ asupra cursului rublei, a declarat miercuri premierul rus Dmitri Medvedev.
„Ne confruntăm cu probleme şi provocări legate de doi factori principali care nu depind de ţara noastră. Este vorba de scăderea continuă a preţului la petrol şi la alte materii prime, precum şi de influenţa politicii din afară. Vorbesc de sancţiuni”, a explicat şeful guvernului de la Moscova, potrivit RIA Novosti.
„Pieţele financiare la care băncile şi companiile aveau acces sunt practic închise şi rubla a reacţionat, inevitabil”, a adăugat Medvedev în cadrul unei reuniuni avute cu membrii cabinetului său şi cu şefii marilor companii ruse.
Moneda naţională rusă s-a prăbuşit, marţi, înregistrând o depreciere de peste 20%, dupa ce luni a inregistrat o scadere de 10%, astfel că moneda euro a atins un nivel fără precedent de 100 de ruble, iar dolarul american a atins nivelul record de 80 de ruble. Situatia nu a fost remediata nici dupa decizia Băncii Centrale a Rusiei de a majora dobânda de bază cu 6,5 puncte procentuale. Acesta este cel mai grav declin înregistrat de rublă după criza financiară din Rusia din 1998. Atunci, rubla s-a prăbuşit în câteva zile, fapt care a obligat autorităţile de la Moscova să declare intrarea în incapacitate de plată.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.