proteste ChisinauÎn Moldova, pe 6 septembrie, a inceput un protest împotriva conducerii țării – cel mai masiv de la începutul anilor ’90. Participanții au cerut demisia președintelui, guvernului, Procurorului General, conducerii Băncii Naționale, Comisiei Electorale Centrale, conducerii radiodifuzorului public, și pedepsirea celor responsabili de dispariția unui miliard de dolari de la trei bănci comerciale din țară.

Potrivit organizatorilor, ]n piața centrală din Chișinău s-au adunat mai mult de 100 de mii de oameni. O altă parte a manifestantilor nu a putut ajunge in centrul capitalei moldovene, autobusele lor din provincie fiind blocate la intrarea in oras.

Inițiatorul protestului din Chisinau a fost platforma cetateneasca „Demnitate și adevăr” (DA) – o uniune a organizațiilor non-guvernamentale și activiști ai societății civile cu opinii politice diferite.

„Înainte, am luptat singuri cu regimul oligarhic – a declarat de la tribuna mitingului jurnalistul Vasile Nastase. Astăzi ni s-au alaturat veteranii războaielor din Afganistan și Transnistria, studenți, pensionari, profesori, antreprenori, reprezentanți ai tuturor paturilor societății.”

Protestatarii au cerut comunitatii internaționale să declare pe reprezentanții elitei politice a Moldovei, inclusiv vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova (DMP), oligarhul Vlad Plahotniuc și pe șeful Băncii Nationale a Moldovei, Dorin Drăguțan – persoane „non grata”.

Ion MunteanIon Muntean, profesor la Universitatea de Medicina, a declarat într-un interviu pentru DW, ca a ieșit să protesteze în speranța  „schimbarii în bine.” „Poporul nu merită acest tip de viață, astfel de salarii și pensii, sărăcie. Oamenii noștri merită o soartă mai bună”, -a spus el. Muntean se bucura ca la miting au ieșit și studenții săi.

„Am avut ghinion cu politicienii”

Președintele Academiei Europene a Societății Civile din Moldova, poetesa Renata Verejanu, la începutul anilor 1990 a luptat activ pentru schimbările democratice în societate. „Atunci, nici în vis nu puteam crede ce va deveni democrația din Republica Moldova după un sfert de secol, că puterea va cădea în mâinile oligarhilor, ca nu hoții, ci conducerea țării va fura banii oamenilor. Am avut ghinion cu politicienii” – s-a plâns Verejanu.Renata Verejanu

„Dacă în orice țară democratică în stradă ar fi iesit astfel de mulțimi, guvernul demisiona imediat”, – spune avocatul Stanislav Pavlovski, reprezentatul Moldovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Dar liderii din Republica Moldova „se tin de putere cu ambele mâini, așa că nu mă aștept la o mare schimbare,” a recunoscut avocatul.

În ciuda cererile protestatarilor, niciunul dintre conducatorii țării nu a iesit in public. Cu reprezentanții platformei DA s-a întâlnit premierul Valeri Streleţ, care a declarat că a vorbit la telefon cu președintele Nicolae Timofti și președintele Parlamentului, Adrian Candu. „Dar ei nu se pot întâlni astăzi cu protestatarii,” – a declarat prim-ministrul. El a sugerat că liderii protestatarilor sa vina la guvern pentru a discuta problemele la o masa rotundă. Dar autoritățile i-au asteptat ]n yadar pe activiști în clădirea Ministerului Agriculturii. Streleţ a declarat reporterilor că încă mai speră să se întâlnească cu reprezentanți Platformei DA, „dar într-o atmosferă calmă, fără ultimatumuri”.

Prim-ministrul a spus că „are un plan pentru a veni în întâmpinarea cerințelor protestatarilor.”

Refuzuri nepoliticoase

În ajunul protestului, Agenția Naționala pentru Reglementare în Energie (ANRE) a amânat cu două luni creșterea tarifelor la energia electrică cu 37 la sută. Concesia ANRE a fost asociata cu dorința autorităților de a evita o explozie socială.

Pentru a reduce numărul protestatarilor, pe 6 septembrie, autoritățile au organizat un concert în centrul expozițional Moldexpo cu vedete locale, dar si din Romania si Rusia. Duminica, insa, lista celor care urmau sa cante s-a înjumătățit: artiștii au refuzat in masa sa mai participe la concert.

Protestatarii au ridicat în piața centrală a Chișinăului o tabara de corturi, fiind hotarati sa continue protestele până când toate revendicarile lor sunt indeplinite.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top