Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat prima decizie în cazul activiștilor anti-corupție retinuti în Rusia la 26 martie 2017.

CEDO a luat o decizie în plângerea împotriva statului rus depusa de Elvira Dmitrieva, coordonator al sediului de campanie al lui Alexei Navalnîi din Kazan, care a fost acuzată în Rusia că a organizat un miting nesancționat si condamnata la plata unei amenzi și munca in folosul comunitatii.

Curtea a aratat marți că,  în cazul Dmitrieva, Rusia a încălcat cinci articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omuluiși a dispus plata unei despăgubiri în valoare de 12.500 de euro pentru reclamantă, la care se adauga cheltuielile de  judecată în valoare de 2.650 de euro, anunta organizația pentru apărarea drepturilor omului ”Apologia Protestului”.

Elvira Dmitrieva a depus plângerea la CEDO în noiembrie 2017. În aceeași lună, avocații centrului pentru protectia drepturilor omului ”Memorial” au trimis la Strasbourg alte plângeri din partea unor persoane reținute pentru participarea la acțiuni de protest împotriva corupției de la Moscova. Reclamanții au insistat asupra faptului că autoritățile ruse au încălcat mai multe articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, în special dreptul la libertate și securitate al persoanei, la un proces echitabil și la libertatea de exprimare.

La 26 martie 2017, în zeci de orașe rusești au avut loc proteste anti-corupție. În întreaga Rusie au fost reținute în acea zi circa 1.500 de persoane, din care câteva zeci au depus plangeri la CEDO pentru acțiunile poliției. Liderul opoziției, Alexei Navalnîi, a promis atunci să obțină prin CEDO despăgubiri pentru toți cei reținuți ilegal în cadrul acțiunilor de protest.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to CEDO a condamnat statul rus pentru reținerile de activiști anti-corupție

  1. bogdan spune:

    Vor plati porcii la sfantu’ asteapta…ca aia cu zburatul porcilor a cazut !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top