BolotnaiaCurtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronuntat o decizie in urma plângerii potestatarului rus Evgeni Frumkin, care a fost reținut în timpul mitingului din Piaţa Bolotnaya din Moscova.

În decizia sa, Curtea de la Strasbourg obliga autoritățile ruse să plătească despăgubiri reclamantului în sumă de 25 de mii de euro, la care se adauga 7 mii de euro cheltuieli de judecată. Verdictul a publicat pe site-ul CEDO pe 5 decembrie (format .pdf).

Potrivit CEDO, autoritățile ruse au încălcat dreptul lui Frumkin la integritate personală și proces echitabil (articolele 5 și 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului). După ce a fost reținut fără ordin judecătoresc, Frumkin a petrecut noaptea la secția de poliție, iar instanța a refuzat să clarifice circumstanțele reţinerii sale și sa-i interogheze pe martori.

De asemenea, CEDO a văzut în acțiunile partii ruse o încălcare a articolului 11 al Convenției – dreptul la întrunire pașnică. Potrivit Curții Europene, autoritățile ruse „nu au reușit să respecte obligatia  minima a fortelor de ordine cu privire la comunicarea permanenta cu organizatorii evenimentului”. Curtea a tras concluzia că tulburările din Bolotnaya au fost provocate de acțiunile greșite ale fortelor de ordine.

Dupa retinerea sa de catre politie, Frumkin a fost condamnat la 15 zile de arest în baza acuzațiilor de nesupunere față de organele de politie. Frumkin a incercat sa conteste decizia la instanțele superioare din Rusia, iar la sfârșitul anului 2012 a depus o plângere la CEDO.

Avocații Organizatiei pentru Drepturile Omului Centrul „Memorial” – Kirill Koroteev și Anastasia Razhikova – au declarat ca clientul lor a fost reținut ilegal de către autorități in timpul unui miting care avea aprobarea autoritatilor. Cu toate acestea, instanța de judecată rusa a refuzat să audieze marturiile polițistilor care au efectuat retinerea, privându-l  astfel pe Frumkin de dreptul la apărare si un proces echitabil.

Amintim că, în decembrie 2015, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care permite Curții Constituționale să recunoască ca inaplicabile pe teritoriul Rusiei deciziile instanțelor internaționale, în special ale CEDO, daca acestea contravin Constituției.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to CEDO a obligat Rusia să despăgubească un protestatar cu 32.000 de euro

  1. Catun spune:

    Primul test pentru Putin. Da dreptate nevinovatului, sau face din nou o victima vinovata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top