la telefonCurtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că legislația rusă în materia interceptarii convorbirilor telefonice încalcă drepturile omului, se precizează în raportul Curții Europene a Drepturilor Omului, la plângerea jurnalistului rus Roman Zaharov.

„Cazul respectiv se referă la sistemul de ascultare a telefoanelor mobile din Rusia. Reclamantul s-a plâns că legislatia rusa cere operatorilor de telefonie mobilă sa instaleze echipamente tehnice pentru a asigura funcțiile operative de ascultare-supraveghere în rețelele de telecomunicații (așa-numitul SORM-2)”, – a declarat instanța de judecată.

După ce a examinat cazul pe fond, Curtea a constatat că „legislația rusă nu prevede garanții adecvate și eficiente împotriva abuzurilor în materia interceptarilor convorbirilor telefonice și alt fel de convorbiri”.

Astfel, Curtea a decis în unanimitate că în cazul Zaharov împotriva Statului rus a fost comisa o „încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”.

De asemenea, CEDO a menționat că documentele prezentate de reclamant „ofera un motiv pentru a suspecta existența unei practici generalizate (în Rusia) privind interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice și a altor convorbiri”.

Astfel, CEDO a ajuns la concluzia că legislația rusă nu îndeplinește criteriile „justitiei de calitate” și nu este capabila sa ofere garantii privind utilizarea tehnicilor de supraveghere sub acoperire doar la acele cazuri, necesare într-o societate democratică”.

De asemenea, CEDO a decis că Rusia trebuie să plătească domnului Zaharov 40.000 euro.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

14 Responses to CEDO declară ilegale interceptările telefonice efectuate de structurile de forţă din Rusia

 1. Radu spune:

  ia uite cine vorbeste de dictatura si de slavagism. Pro-rusnacul. mai mult, dau lectii, adeptii unui dictator care va ramane pe viata. Asta e „democratia” care ne da noua lectii! Dictatura si partidul unic, interzicerea drepturilor cetatenesti, uciderea opozantilor, propaganda international gen Russia Today unde nu ai voie sa-ti exprimi parerea, decat daca e pro-Putler. Daca nu va apucati voi de anexari, ne-am fi ocupat acum de SUA, de problemele Europene, insa ce e mai important, am fi trait intr-o lume mai buna!

 2. cozubas spune:

  Daca CEDO ar fi la fel de promt cu ascultarile telefoanelor facute de NSA ,am vedea abuzuri si dictatura sclavagista zguduitoare,maiales in cazul „dialogurilor” din puscariilor clandestine de tortura americana,amplasate mai in toate coloniile,inclusiv in Romania,iar ascultarile telefoanelor rusilor ar parea „texte catre Mos Craciun” …))))))) Numai postacii romani nu au auzit inca de statul politienesc american si legile sale sclavagiste,numai pârtzoflenderii romani n-au auzit inca de pierderea libertatilor individuale la americani,in favoarea „securitatii” ! Sa va traduc pe intelesul vostru? ))))))))

  • Catun spune:

   papusa cozubasa, stim ca SUA e o democratie care rastrange drepturile si libertatile individuale, iar eu tin foarte mult la libertati, insa SUA are joc democratic, are opozitie, are mass-media, coruptia e scazuta. Rusia ta nu are nimic din toate acestea. Rusia va fi precum Coreea de Nord. Fa-ti dantura ca sa rumegi coaja de copac.

   Ai tupeu rusesc mizerabile, nu esti in postura sa vorbesti despre libertate pentruca tu insusi esti cenzurat. Spune ceva adevarat de pacatele lui Putin si ai sa vezi ca nu e ca in SUA.

 3. Radu spune:

  De fiecare data, cand societatea civila se opune statului in Europa sau aiurea, apar trolisorii socati…:). In Rusia nu este asa. Doar Putler are dreptate! :)))))))))))))))))))))))))))

 4. Radu spune:

  Iar faptul ca Franta lupta si pe internet cu organizatiile teroriste, este foarte bine. Bravo lor! Asa se recrutau teroristii in Europa. Ca vor fi arestati cetatenii franceza care au luptat pentru DAESH, si care se reintorc in Franta, este foarte bine. Ca vor fi folosite datele de pe internet ca sa se previna atentatele teroriste si racolarea de noi membrii de catre organizatiile teroriste, este din nou foarte bine. Asta trebuia facuta demult. Ca legea este perfectibila, asta este din nou foarte bine. Ca anumite organizatii vor sa faca asta. Bravo lor! Este Franta, nu Uniunea Sovietica.

 5. Radu spune:

  Bun, si acum daca ai citit asta de ce vorbesti tampenii? De ce amesteci perchezitiile fara mandat cu legea asta? De ce amesteci legea asta cu starea de urgenta? Ca in Franta cineva se opune? Este foarte bine. Asta inseamna democratia. Presedintele nu are intotdeauna dreptate, nu dicteaza totul ca in Rusia. Cand va convine, dati asociatiile pentru drepturile omului ca exemplu, ca acum in Franta, cand nu va convine, le interziceti, ca in Rusia. Societatea civila isi are rostul ei intr-o tara civilizata, si asa si trebuie.

 6. Radu spune:

  Tu incurci mai baiatule legea cu „cutia neagra” din 24 iunie 2015 cu starea de urgenta, le-ai amestecat si le-ai facut varza. Mai mult, imi spui mie despre ce este vorba. Eu aici traiesc, la stirile lor ma uit la televizor, si s-a trezit troll-ul bolsevic sa-mi spuna ce se intampla la mine. 🙂 Iar daca ai sti putina franceza ai vedea ca este nevoie chiar de acceptul primului ministru. Tehnicile de supraveghere prevazute in legea asta vor avea nevoie de acceptul primului ministru. Pe parcurs intervine si o autoritate care se compune si din 2 magistrati, 2 senatori, 2 deputati, 2 membri ai Consiliului de Stat . Deci povestile astea,pastreaza-le pentru tine! Tu ai amestecat starea de urgenta, cu legea asta. In starea de urgenta, limitata ca si timp, se restrictioneaza niste drepturi, cum de exemplu, perchezitiile fara mandat.
  Nu-ti traduc toata legea, ca tu esti baiat „destept” si sti franceza. Nu esti astupat asa ca mine. 🙂

  Le texte définitif du projet de loi a été adopté le 24 juin 2015.
  Projet de texte législatif déposé au Parlement à l’initiative du gouvernement.
  a été adopté le 24 juin 2015, l’Assemblée nationale ayant adopté le texte mis au point par la commission mixte paritaire, texte déjà adopté au Sénat le 23 juin 2015.
  La loi vise à donner un cadre légal aux activités des services de renseignement. Le projet de loi soumet la mise en oeuvre des techniques de renseignement à une autorisation du Premier ministre, après avis d’une autorité administrative indépendante.

  Les services de renseignement sont constitués de la Direction générale de la sécurité extérieure (DGSE), la direction de la protection et de la sécurité de la défense (DPSD), la direction du renseignement militaire (DRM), la Direction générale de la sécurité intérieure (DGSI), la Direction nationale du renseignement et des enquêtes douanières, Tracfin (Service de renseignement rattaché aux ministères financiers). Un rapport parlementaire, rédigé en mai 2013 par MM. Urvoas et Verchère, avait montré que ces services agissaient sans base légale et en dehors de tout contrôle autre que hiérarchique.

  La loi définit un cadre dans lequel les services de renseignement sont autorisés à recourir à des techniques d’accès à l’information. Des techniques de recueil de renseignements aujourd’hui permises dans un cadre judiciaire seront étendues au services de renseignement : balisage de véhicule, sonorisation de lieux privés (micros), captation d’images dans des lieux privés, captation de données informatiques, accès aux réseaux des opérateurs de télécommunications pour le suivi d’individus identifiés comme présentant une menace terroriste. Les moyens de contrôle des communications des détenus dont dispose l’administration pénitentiaire seront renforcés. Le dispositif d’analyse automatique des données („boîtes noires”) que devront installer les fournisseurs d’accès à internet (FAI) afin de surveiller le trafic et de détecter des comportements suspects a été modifié par l’Assemblée nationale. Les hébergeurs pourront effectuer eux-mêmes la séparation entre les métadonnées (données de connexion) et les contenus. Les services de renseignement pourront seulement consulter les métadonnées. Cette technique de recueil de renseignement ne pourra être autorisée que dans la lutte contre le terrorisme. De même, l’Assemblée nationale a limité l’utilisation des imitateurs d’antennes relais („IMSI catcher”) qui permettent d’aspirer les conversations dans un périmètre donné à des agents individuellement désignés et habilités.

  Ces techniques ne pourront être utilisées que pour des finalités limitativement énumérées par le projet de loi : la sécurité nationale, les intérêts essentiels de la politique étrangère et l’exécution des engagements internationaux de la France, les intérêts économiques et scientifiques essentiels de la France, la prévention du terrorisme, la prévention de la reconstitution ou du maintien de groupement dissous dissous (supprimé par l’Assemblée nationale), la prévention de la criminalité et de la délinquance organisées, la prévention de la prolifération des armes de destruction massive (ajouté par l’Assemblée nationale), la prévention des violences collectives de nature à porter gravement atteinte à la paix publique. A l’Assemblée nationale, le motif „prévention des violences collectives de nature à porter gravement atteinte à la paix publique” a été remplacé par „prévention des atteintes à la forme républicaine des institutions et des violences collectives de nature à porter atteinte à la sécurité nationale”.

  Les techniques portant le plus atteinte à la vie privée ne seront employées qu’au regard des principes de proportionnalité et de subsidiarité (dans les seuls cas où c’est l’unique méthode pour recueillir les renseignements).

  Le recours à ces techniques de surveillance devra obéir à une procédure définie par la loi : les demandes écrites seront adressées au Premier ministre. Le Premier ministre donnera ou non son accord après avis de la Commission nationale de contrôle des techniques de renseignement (CNCTR).

  Autorité administrative indépendante, la CNCTR succèdera à la Commission nationale de contrôle des interceptions de sécurité (CNCIS). Elle sera composée de magistrats, d’une personnalité qualifiée pour ses connaissances en matière de communications électroniques et de parlementaires. Un amendement adopté par l’Assemblée nationale portait sa composition de 9 à 13 membres. Le Sénat a rétabli par amendement la composition de la CNCTR à neuf membres : 2 députés, 2 sénateurs, 2 membres du Conseil d’État, 2 magistrats de la Cour de cassation et un représentant de l’Autorité de régulation des communications électroniques et des postes (Arcep).

  • alex spune:

   De pe EU observer.Consiliul ala e mai mult de forma si o sa accepte orice mandat.La fel ca si PM-ul Frantei.

   French court backs mass surveillance

   The constitutional court in France on Thursday (23 July) broadly approved a new law that gives the state wide-sweeping surveillance powers.
   First proposed in March in the aftermath of the Charlie Hebdo shootings in Paris, the Surveillance Act allows French intelligence agencies to spy on citizens with almost complete impunity.

   “From now on, France has a security framework against terrorism that respects liberties. It’s decisive progress”, said French prime minister Manuel Valls in a tweet.
   Dubbed by opponents as the French Big Brother, the act empowers intelligence agencies – under the authority of the prime minister’s office – to monitor anyone.

   Security officials will be able to hack people’s computers as a last resort.

   They will be able to use a so-called “IMSI Catcher”, which picks up and records all text messages, phone calls, and Internet communication in a given area. This includes people not suspected of any crime.

   Wireless phone taps, hidden cameras and microphones, and forcing Internet providers to monitor suspicious behaviour using special „black boxes” are also in store.

   A warrant or any other type of court approval is not needed.

   A dedicated special advisory group made up of magistrates, MPs, and senators will instead be consulted.

   But the group, named the National Commission for the Control of Intelligence Techniques, can only issue non-binding recommendations.

   The French constitutional court, for its part, opposed an article that would have allowed authorities to skip the advisory group in emergency situations.

   The court described the article as “manifestly disproportionate to the right to privacy”.

   Another setting up an international surveillance scheme was also rejected because the conditions for its use were not well enough defined.

   A third, more minor, article dealt with how the advisory group would be funded.

   Despite opposition from rights groups and a petition signed by over 100,000 people, MPs passed the bill into law in late June anyway.

   French president Francois Hollande then asked the constitutional court to review it.

   The act has drawn parallels to the bulk collection of telephone records by the US National Security Agency.

   Rights groups in France complain it undermines fundamental rights, widens the scope of extra-judicial surveillance, and lacks any real oversight.

   They say stripping away standard judicial oversight opens the door for abuse by the state and may undermine the confidentiality of sources used by journalists and human rights groups.

   French advocacy rights group, La Quadrature du Net, also said it is ready to challenge the act at the European Court of Human Rights in Strasbourg.

   „Mass surveillance is part of an intolerable and oppressive machine, which is by nature the seed of totalitarianism”, said Jeremie Zimmermann, co-founder of the group.

 7. alex spune:

  Cool.Oare CEDO ce o sa zica si de Franta care tocmai a adoptat p lege care permite interceptarea oricarui tip de comunicare electronica fara mandat de la judecator in anumite situatii?Sau Franta e cool fiindca e in UE?Si mai sunt tari care au legi Big Brother tampite in UE ca UK,Germania,Spania,Italia inclusiv Romania si multe altele.Dar ma rog,noi avem legi Big Brother din cauza SUA,ca nu-si faceau scut la Deveselu daca nu-i lasam sa ne asculte pe toti.Traiasca imperialismul american.

  • Radu spune:

   Daca ii ascultau pe toti asa cum spun sovieticii, nu mai erau printre noi astia, bieti comentatori! Iar despre ceea ce inseamna starea de urgenta, ca tot vorbeati de Franta, cititi acasa ce inseamna, in particular, si nu mai spuneti la nimeni. ca apoi iar o dati la intors. Ia uite cine ne dau noua sfaturi, adeptii al KGB-ului, unii care cred ca securitatea rusa e datatoare de libertate. Unde ati auzit voi de ziaristi ucisi de ziua presedintelui si de opozitie asasintata in fata palatului presidential? In Fanta? Sutele de mii de deportati moldoveni, tot in Franta si-au pierdut viata….”Patrioti” sovietici de doua ruble!

  • Radu spune:

   Vad ca esti in perioada cu schimbatul nick-urilor. E o traditie printre voi, fanii KGB-ului, minciuna.

  • Radu spune:

   Data viitoare iti silabisesc….stare de urgenta, acum doar iti spun! Apoi poti sa-ti indrugi tampeniile cu Franta si cu ce lege au votat ei pe acolo. Legea era votata demult, doar ca acum, a fost instituita, pe o perioada limitata, starea de urgenta, iar legea aia de care vorbesti, face parte din starea de urgenta si permite perchezitiile fara a avea nevoie de un mandat al unui procuror al republicii!

   • alex spune:

    Iar ai insomnii?Ba,baiatule du-te la culcare ca vorbesti niste prostii.Legea denumita Projet de loi relatif au renseignement permite oricarei autoritati care au competente in domeniul sigurantei sa intercepteze orice forma de comunicare si chiar sa spioneze pe oricine este suspect de terorism fara mandat de la judecator,fara sa fie stare de urgenta.Spre exemplu daca unui procuror i se scoala nasol intr-o dimineata poate sa ordone spionarea lui Gigel de la et 4 ca i se pare lui ca e cam terorist.Mai mult spionajul in masa vine de la obligarea operatorilor telecom sa instaleze niste „black boxes” ca sa permita autoritatilor sa asculte si sa inregistreze suspectii de terorism.Cool,nu?Asta pe langa faptul ca colecteaza toata metadata.Ce e legat de starea de urgenta e si mai grav.Legea da dreptul sa intercepteze toate comunicatiile facute in zona in care este starea de urgenta fara mandata.Cum sunt 3 luni de stare de urgenta acum in toata Franta,cei care comunica acum cu mijloace electronice,cu siguranta sunt interceptati si inregistrati.Dar ma rog,tu o tii cu bolsevicii si comunistii si nu vezi ce se intampla in minunata lume occidentala si civilizata.Hai sictir.

    • Radu spune:

     „Asta pe langa faptul ca colecteaza toata metadata.” :))))))))))))))))). In franceza se traduc metadatele tale prin données de connexion. Tu habar nu ai ce inseamna asta. :)))))))))))))))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top