Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat ilegală plasarea lui Navalnîi în 2014 în arest la domiciliu și considera acțiunile autorităților ca au urmărit astefel să suprime pluralismul politic.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat autoritățile ruse să plătească opozantului Alexei Navalnîi suma de 20.000 € drept daune morale cauzate de plasarea ilegală în arest la domiciliu și 2.665 € pentru cheltuieli de judecată. Decizia este publicată pe site-ul CEDO.

Decizia CEDO precizează că restricțiile impuse Navalny „urmăresc scopul de a suprima pluralismul politic”.

În februarie 2014, Navalnîi a fost plasat sub arest la domiciliu, i-a fost interzis să părăsească apartamentul, precum și să utilizeze internetul și telefonul. În decizia sa, CEDO a numit restricțiile impuse drept ilegale, deoarece Navalnîi nu a încercat să scape de anchetă și, prin urmare, plasarea lui în arest la domiciliu a fost o încălcare a art. 5 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (dreptul la libertate și securitatea persoanei).

CEDO consideră că interzicerea utilizării instrumentelor de comunicare este permisă, însă, în cazul Navalnîi, o astfel de măsură „a încălcat libertatea de exprimare” (articolul 10 din Convenție).

În acțiunile autorităților ruse, CEDO a constatat și o încălcare a art. 18 din Convenție, considerându-le motivate politic.

În decembrie 2014, Tribunalul Zamoskvoretsky din capitala rusă l-a găsit pe Navalnîi și pe fratele său Oleg vinovați de deturnarea a peste 31 de milioane de ruble din companiile „Yves Rocher East” și MPK. Alexei a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare, iar Oleg a fost condamnat la același termen cu executare. În plus, ambii frați au fost obligati sa plateasca o amendă de 500.000 ruble și plata a peste 4 milioane de ruble catre compania MPK.

În februarie 2015, Tribunalul municipiului Moscova a anulat amenda de 500.000 de ruble pentru Alexei Navalnîi.

În octombrie 2017, CEDO a hotărât că în cazul fraților Navalnîi s-a realizat o încălcare a dreptului la un proces echitabil, iar sentința însăși nu se bazează exclusiv pe lege. În acest sens, CEDO a obligat Rusia să plătească fraților 76.000 €.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to CEDO obligă Rusia să-l despăgubească pe Navalnîi cu 20.000 €

  1. bogdan spune:

    Si porcii vor plati…cand va zbura porku’…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top