Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a dat câștig de cauză cetățenilor georgieni deportați din Rusia în toamna anului 2006 și a obligat Federația Rusă să plătească 70 mii de euro pentru persoanele ale căror drepturi au fost încălcate în timpul deportării, potrivit Curții de la Strasbourg, scrie Radio Liberty.

CEDO a constatat că Rusia a încălcat drepturile și convențiile internaționale în cazul a nouă cetățeni georgieni. În toatal, 19 cetățeni ai Georgiei au depus plângeri împotriva autoritatilor ruse. Decizia privind valoarea compensațiilor pentru toate cererile va fi făcută publică de CEDO mai târziu.

In plus, potrivit instanței, Rusia va achita costurile cu avocații – circa 5 mii de lire.

În luna iulie 2014, CEDO a confirmat parțial temeinicia plângerilor Georgiei față de Federația Rusă în ceea ce priveste oprimarea deliberată a cetățenilor pe criterii etnice în timpul unei campanii de deportare a georgienilor din Rusia, din toamna anului 2006.

Evenimentele tragice din Moscova și alte orașe din Rusia s-au dezvoltat după ce serviciile speciale georgiene au arestat la Tbilisi și Batumi patru ofițeri de armată ruși, acuzati de spionaj. Cei patru au fost trimisi aproape imediat acasă, ca urmare a negocierilor cu medierea OSCE.

După sosirea ofițerilor rusi la Moscova, autoritățile ruse au declansat o campanie de expulzare a „migranților ilegali”. Mii de oameni au fost arestați și deporati în Georgia. Mai multi etnici georgieni (inclusiv femei), din diferite motive, au murit în arestul preventiv sau în timpul procedurilor de deportare. Restul s-au plâns de tratamente crude și inumane.

Procesul privind încălcarea drepturilor omului de catre Moscova a fost intentat la CEDO de administrația președintelui Mihail Saakașvili, dar examinarea cazului s-a prelungit pe ani de zile și nu este încă finalizată din cauza celor câteva mii de persoane implicate în acest caz.

Rusia a negat categoric acuzațiile că evenimentele din 2006 și deportarea imigranților ilegali au vreo legătură cu arestarea ofițerilor ruși sau ca aveau un caracter „anti-georgian”. La Strasbourg, avocatii Rusiei au declarat că serviciul rus de imigrari a operat în conformitate cu legile Federației Ruse și a dreptului internațional pentru combaterea migrației ilegale, iar pierderile de vieți omenești au fost rezultatul unor conjuncturi şi împrejurări nefericite.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

11 Responses to CEDO obligă Rusia să plătească despăgubiri pentru deportările georgienilor

 1. yehudy spune:

  draga ivan, federatia rusa va plati…
  va plati cu dezintegrarea ei dupa modelul maretul,ui si invincibilului urss 🙂
  draga ivan, iti aduci aminte ca a existat o data maretul si invincibilul urss care s-a dezintegrat ca un cacat dezghetat? 🙂

  • yehudy spune:

   draga ivan-cozubas, federatia rusa va plati…
   va plati cu dezintegrarea ei dupa modelul maretul,ui si invincibilului urss 🙂
   draga ivan, iti aduci aminte ca a existat o data maretul si invincibilul urss care s-a dezintegrat ca un cacat dezghetat? 🙂

 2. cozubas spune:

  ihihjihihih,CEDO,alta castoare in care locuieste ciocoimea „imperiului binelui sclagist” …)))))))

 3. bogdan spune:

  Oricum godacii nu vor plati ! Asa a stabilit piticul debil ! Tara de mana a 3 a !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top