Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat Sloveniei să achite 9.000 de euro unui lituanian condamnat pentru jaf bancar, pentru că i-a numit un interpret pentru limba rusă, nu pentru lituaniană, se arata în decizia CEDO.

Slovenia va trebui să plătească despăgubiri condamnatului pentru jefuirea unei banci Danas Vizgirdis daune morale în valoare de 6.400 de euro și încă 2.500 de euro pentru acoperirea costurilor procesului.

CEDO a respins explicațiile guvernului sloven care a motivat că limba rusă este vorbita în Lituania.

„Guvernul Sloveniei nu a oferit nicio explicație cu privire la motivul pentru care, atunci când a fost numit un interpret, serviciile au apreciat ca suficient nivelul de cunoaștere a limbii ruse de catre Vizgirdis”, se arata in declarația instanței.

CEDO a arata că înainte de a numi un traducator, autoritatile sunt obligate să afle dacă solicitantul cunoaște bine limba respectiva.

Danas Vizgirdis a fost arestat și judecat în 2002 pentru că a luat parte la un jaf de banca în Slovenia. Lituanianului i s-a oferit un interpret de limba rusa, încălcându-i astfel dreptul său la proces în limba maternă. Potrivit judecătorilor CEDO, pârâtul nu a putut explica pe deplin punctul sau de vedere într-o limbă care nu este nativă.

Drept urmare, în 2002 el a fost condamnat la 8 ani și 4 luni de închisoare. Recursul său a fost respins.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to CEDO obligă Slovenia să plătească 9.000 de euro unui lituanian pentru că a numit în instanță un traducător pentru limba rusă

  1. rsumy spune:

    A vorbi limba rusă „e de pork”…
    Hi hi hi!
    🙂

  2. bogdan spune:

    Poate ca nu stia omul godaceasca !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top