Pe 1 ianuarie a început să funcționeze oficial Comunitatea Economica Eurasiatica (CEEA), care spre deosebire de uniunea vamală, din care se presupune că s-a dezvolat noua organizatie, include nu 3 membri, ci 5 membri. Pe langa Rusia, Belarus și Kazahstan mai sunt acum Armenia și Kârgâzstan.
Startul CEEA, care se vrea o alternativa pentru UE, a venit într-o perioadă dificilă pentru Rusia, apreciaza intr-un articol jurnalistii DW. Recent, liderii Belarus și Kazahstan au adresat critici la adresa Moscovei. Unii experți cred că noua Uniune este o alta ficțiune, gen CSI, menita sa satisfaca ambitiile imperiale ale Moscovei, alții cred că însă că este o organizatie utila, dar ca rezultatele nu se vor vedea imediat și că dezvoltarea CEEA depinde de cum va reusi Rusia sa gestioneze criza economica interna.
„Arama pe față„
Cu o săptămână înainte de înființarea oficila a CEEA, presedintii din Belarus și Kazahstan, Aleksandr Lukașenko și Nursultan Nazarbayev au efectuat vizite la Kiev, unde s-au întâlnit cu probabil principalul oponent politic al lui Vladimir Putin – președintele Ucrainei Petro Poroșenko. Experții au intrepretat aceste vizite ca pe un semn de rau augur pentru Moscova și uniunea sa.
„Situația nu este încurajatoare. Se părea că această etapă a integrării ar trebui să aduca evoluții pozitive, dar totul este pe dos, declara pentru DW prof. Alex Portansky, de la Catedra de Politica Comercială a Școlii Superioare de Economie de la Moscova. În ultimele zile am vazut o complicare a relațiilor Rusiei cu partenerii sai. Cu Belarus sunt probleme legate de tranzitul marfurilor, cu Kazahstanul – neînțelegeri privind livrarile de energie electrică și cărbune în Rusia„.
Analistul politic Andrei Piontkovski spune că, în ultimii ani, vecinii Rusiei au „exploatat ambitiile imperiale ale Moscovei„: Lukașenko a primit bani, iar Nazarbayev – a obtinut liniște la frontiera sa nordică, dens populata cu rusi. Acum, spune analistul, „toată falsitatea acestei cooperari iese la suprafata„. Văzând ce rezistență acerbă opune Europa și cât de vulnerabila este economia rusa, liderii din Belarus și Kazahstan au simțit slăbirea lui Putin.
„Ei îl împing acum ca pe un leu mort” –spune Piontkovski.
Barter în stil eurasiatic
Cu toate acestea, experții recunosc că, în ciuda frecușurilor, uniunea și-a început existenta oficiala de pe 1 ianuarie. „Doar ca aceasta uniune este nascuta moarta, o ficțiune ca și CSI. Membrii acesteia nu au nevoie de Moscova în calitate de profesor de viață” – mai spune Andrei Piontkovski.
La randul sau, Alexei Portansky constată că, chiar și după aderarea Kârgâzstanului și Armeniei la CEEA, circa 80 la suta din PIB-ul uniunii este al Rusiei, care va trebui sa suporte costurile integrarii, spune profesorul de economie. Acest lucru va fi exprimat în concesii constante și ajutor financiar pentru Belarus. „Acum, un regim similar vor avea Kârgâzstan și Armenia. În general, fiecare nou membru CEEA va aduce noi cheltuieli pentru Moscova” – recunoaște Portansky.
„Moscova are nevoie de o structura supranaționala ca să se simtă mareață, în schimb, liderii țărilor vecine au nevoie de lucruri concrete„, – spune Andrei Piontkovski.
Pentru CEEA, competitia reala cu UE este o sarcina grea, adaugă Alex Portansky. Potrivit lui, succesul acestei întreprinderi depinde în mare măsură de cât de repede va ieși Rusia din criză.
În același timp, spun expertii, interesele geopolitice ale Rusiei sunt încă mai mari decât cele economice. Și cât timp politica va prevala, tot atâta va întârzia și formarea reala a uniunii economice eurasiatice.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Inca un rus istet. Dati-l, bai, jos pe Putin, lasati un dement cu fata de avorton sa va duca in prapastie?