Dintre toate serviciile de informații care operează în Republica Cehă, cele mai active și agresive activități sunt desfășurate de serviciile de informații din Rusia și China. Această concluzie este cuprinsă în ultimul raport al Serviciului Ceh de Securitate și Informații (BIS).

„Pe baza analizei informațiilor primite cu privire la activitățile tuturor serviciilor de informații care operează pe teritoriul nostru, s-a confirmat încă o dată că cele mai active și, în același timp, cele mai agresive activități sunt desfășurate de serviciile de informații ale Federației Ruse și Republicii Populare Chineze”, se arată în document.

BIS observă că activitățile de spionaj ale Rusiei și Chinei s-au extins la domeniile politicii, diplomației, economiei și războiului informațional. În cazul Rusiei se evidențiază așa-numitele operațiuni hibride îndreptate împotriva NATO și statelor sale membre, inclusiv a Cehiei. Potrivit agenției, serviciile de informații din Rusia consideră NATO și membrii săi drept principala amenințare militară la adresa securității sale și intenționează să „manipuleze procesele de luare a deciziilor, factorii de decizie, în sensul autodistrugerii adversarului”.

Documentul dă ca exemplu încercarea FSB-ului rusesc de la începutul anului 2018 de a construi o infrastructură de telecomunicații în Cehia. Potrivit agentilor cehi de contrainformatii, reteua urma sa fie utilizata ca parte a unui sistem mai mare pentru efectuarea operațiunilor informatice secrete.

Serviciile speciale ale țării consideră că activiștii pro-ruși care răspândesc dezinformari reprezinta cea mai mare amenințare la adresa sistemului constituțional al Republicii Cehe. Raportul afirmă că astfel de persoane și partide private au efectuat in ultimii ani campanii intensive și sistematice împotriva actualului sistem politic al Republicii Cehe, precum și împotriva statutului de membru UE și NATO.

Oficialii de contrainformații consideră că dezinformarea răspândită în Republica Cehă în interesul Rusiei provine de la diverse mișcări naționaliste și populiste, inclusiv cele care se opun intrării de imigranți în această țară, transmite Interfax.

Obiectivele spionilor chinezi vizeaza comunitatea academică cehă, serviciile de securitate și administrația civilă, unde agențiile de informații chineze încearcă să recruteze agenți.

În octombrie, șeful BIS, Mikhail Koudelka, a declarat că agenția sa și poliția cehă „au descoperit si destructurat complet” activitățile rețelei de spionaj rusești, care opera prin ambasada Rusiei la Praga. Potrivit lui Koudelka, rețeaua a fost creată de oameni afiliați FSB și finanțată din Rusia prin ambasada Rusiei. Ambasada Rusiei a negat orice implicare în activitatea rețelei de spionaj.

Potrivit lui Koudelka, spionii au planificat atacuri împotriva unor obiecte din Republica Cehă și alte țări și că această rețea făcea parte dintr-o structură mai mare creată de Rusia în Europa.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Cehia acuză Rusia și China de spionaj agresiv

  1. bogdan spune:

    Pai cu presedintele Zeama conserva comunista asta se intampla in Cehia…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top