putinPopularitatea presedintelui rus Vladimir Putin pare să „contrazica legile fizicii politice„, scriu în The Washington Post autorii Cristopher Walker, director executiv al Forumului Internațional pentru Studii Democratice de pa langa National Endowment for Democracy și Robert Orttung, director adjunct al Institutului pentru Studii Europene, Ruse și Eurasiatice la Universitatea George Washington.

În ciuda faptului prețurile petrolului au scăzut sub 50 de dolari pe baril, iar economia Rusiei „a intrat în vrie„, ratingul de popularitate al președintelui rus nu scade sub 80 la sută.

Aparent este sfidata legea gravitației.

Dar nu trebuie sa tratam cifrele stricto sensu„, spun autorii.

Este imperativ să se efectueze o analiză mai aprofundată, pentru că, „de cate ori sunt mentionate aceste cifre privind ratingul lui Putin, cu atât mai des ele sunt tratate ca atare”, iar mass-media occidentala și analiștii politici le transmit de multe ori, fără a oferi contextul necesar, care sa explice aceasta sursa cifrei.

În primul rând, cred autorii, popularitatea lui Putin a crescut într-un vid de informații„. Din cauza setului informal de norme de cenzură, impuse în mod activ de către Kremlin„, în mass-media rusă este aproape imposibil sa discuti probleme importante și să pui la îndoială acțiunile statului. Rușii de astăzi rareori pot auzi un comentariu independent, în plus, guvernul a intensificat presiunea asupra unui număr de mass-media care, deja, lucrează pentru o audiență restransa.Putin

Între timppropaganda de stat fanaticahrănește audiența TV din Rusia cu informații înșelătoare”, care „nu pot in niciun fel face obiectul îndoielii”, și care sunt destinate să arate liderii țării în cea mai buna lumina. In schimb, vina pentru toate problemele din tara este dată pe fasciști„, „agenții străini” și a cincea coloană„.

În al doilea rând, represiunea politică a lui Putin se asigura că numai cei mai îndrăzneți și mai altruisti pot contesta domnia sa„. Acei lideri ai opoziției care câștigă popularitate sunt fie eliminati sau denigrati, fie atrasi de partea puterii”, înainte ca acestia să devină suficient de populari pentru a reprezenta o amenințare.

În al treilea rând, profesioniști din clasa medie emigreaza în masă din Rusia. Crema societatii ruse votează cu picioarele și paraseste mediul deprimant și corupt, schimbandu-l pe condiții mai favorabile care să le permită să aplice în mod eficient talentele lor„.

În al patrulea rând, popularitatea lui Putin se bazează pe tactici diversioniste, cum ar fi anexarea Crimeei„, al cărei scop este distragerea atenției publicului de la înrăutățirea problemelor economice.

Înainte, Kremlinul s-a bazat pe prețurile ridicate ale petrolului, pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale populației. O tranziție bruscă a lui Putin la naționalism și expansionism teritorial” ne motive să credem că liderul rus a procedat la un gambit disperat (în şah, sacrificarea pionului – n.r.)„, în scopul de a menține la nivel ridicat ratingul sau, se mai spune în articol din The Washington Post.

Frica și opacitatea care înconjoară sistemul rusesc,” nu ne permit sa masuram gradul de popularitate real al lui Putin, scriu autorii.

O privire critică la adresa ratingului ridicat lui Putin este extrem de importanta, deoarece observatorii occidentali de multe ori cad în capcana acestuia atunci când vorbesc despre președintele rus ca despre un lider ales în mod democratic. În ciuda contextului forțat”, evaluarea lui Putin în mass-media occidentală este prea des neglijenta” și, uneori, chiar manifestata cu venerație şi admirație„, sustinand politicienii din țările democratice ar fi foarte fericiti să aibă un astfel de rating de popularitate.

Cu toate acestea, pentru a obține un nivel de popularitate comparabil cu cel al lui Putin, liderii democrati invidiosi ar trebui să distrugă principiile fundamentale ale democrației, inclusiv mass-media independenta, societatea civilă și opoziția politică. Noi nu trebuie să acceptam definiții ale popularitatii care se realizează prin intermediul „bâtei, cenzurii și a propagandei„, conchide articolul din The Washington Post.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Cei trei piloni ai „popularităţii” lui Putin: bâta, cenzura şi propaganda

  1. Marcel Turcu spune:

    Pfffuuuuu !!! … Ai dracului, nenorocitii astia de rusi … Rubla este la pamant, economia lor este la pamant si ei tot il iubesc pe Putin … GHINION !!! … Auzi tu, draga olegutz, de ce nu-ti schimbi tu numele asta rusesc cu un nume mult mai frumos. Washington, de exemplu. Este numele unui om ilustru si este mult mai frumos decat numele tau rusesc … In plus, vad ca doar eu te citesc … Pfffuuuu … Asta este un ghinion si mai mare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top